Stjerner og spirer på Oslo Kammermusikk Festival

Arve Tellefsen og Stian Carstensen spiller «Grisefort»; en familieforestilling på Litteraturhuset lørdag 28. august klokken 12. Dette er bare en av 28 konserter under årets Oslo Kammermusikkfestival.

Arve Tellefsen og Stian Carstensen spiller «Grisefort»; en familieforestilling på Litteraturhuset lørdag 28. august klokken 12. Dette er bare en av 28 konserter under årets Oslo Kammermusikkfestival. Foto: Foto: Marius Hauge

Verdensstjerner og unge talenter står på samme scene når Oslo Kammermusikk Festival går av stabelen. Alt fra Emerson String Quartet til Lars Lillo Stenberg er med på festen .

SENTRUM: – Det blir en uke der vi presenterer verdens fineste musikere sammen med unge nordiske talenter. Dette er nettopp litt av festivalens målsetting, forteller Arve Tellefsen, initiativtaker og kunsnerisk ansvarlig for Oslo Kammermusikk Festival.

Festivalen, som går inn i sitt 21. år, har blant andre verdensstjerner som Magnus Lindberg, Emerson String Quartet, Leif Ove Andsnes og Midori på plakaten.

– Lindberg er en av de mest markante komponister i verden for tiden. Akkurat nå er han Composer in-Residence ved New York-filharmonien. Det er litt av et scoop vi har gjort når han spiller i Oslo Konserthus og under åpningskonserten på Gamle Logen lørdag 21. august.

Verdens fremste strykekvartett

Søndag den 22. er viet musikk ute og inne på Operaen, der Leif Ove Andsnes avslutter kvelden. Mandag markeres Ole Bulls 200-årsjubileum med en jubileumskonsert. Også Bernadotte-slektens 200 år feires med en konsert der det svenske kammerorkester spiller sammen med Nina Stemme, tirsdag kveld i Oslo Konserthus.

– Hun har blitt utropt av mange som den nye Kirsten Flagstad; Wagner-sangerinnen. Samme kveld spiller japanske Midori i Gamle Logen. Hun er en av de store fiolinistene i verden nå, sier Tellefsen, som også understreker festivalens store spennvidde.

– For eksempel spiller Susannna Wallumrød på Cafeteatret på Grønland på onsdagen. Og det som av mange regnes som den fremste strykekvartetten i verden, Emerson String Quartet, blir en stor begivenhet på torsdagen.

Hyllest til "Ludvigsen"

Fredag spiller artister som Lars Lillo Stenberg, Trond Viggo Torgersen, Ole Paus, Jan Eggum og Øystein Dolmen under en hyllestkonsert til Gustav Lorentzen i Oslo Konserthus.

– Vi hadde planlagt en reunion med Knudsen & Ludvigsen, men dessverre ble det ikke slik.

– Hvor viktig er Oslo Kammermusikk Festival for rekrutteringen av nye, unge musikere her i landet?

– Det har vist seg å være veldig viktig nettopp dette å få vist seg fram foran et stort publikum som i hovedstaden. Da vi arrangerte første festival i ‘89 stod en ung musiker med navnet Truls Mørk på scenen. Også Leif Ove Andsnes spilte veldig tidlig på Oslo Kammermusikk Festival. Å presentere unge talenter er, og har alltid vært, en av våre viktigste oppgaver. I tillegg er vi veldig opptatt av å presentere artister og ensembler som ikke spiller ellers i året for Oslos publikum.

Fredagen før den store åpningskonserten, altså den 20. august, drar Oslo Kammermusikk Festival ut på gata og spiller gratis for folket. Torsdag holder de i samarbeid med Oslo Jazzfestival dessuten en konsert i domkirken.

– Med så mange navn på programmet; hva vil du si er høydepunktet?

– Alle 28 konsertene er våre barn, og vi er like glad i dem alle. Derfor blir det håpløst å trekke fram noen framfor andre ,men jeg kan si at det er noe for enhver smak. Publikum kan virkelig glede seg, lover Tellefsen.

Fullstendig program for festiavlen finner du på www.oslokammermusikkfestival.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.