RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stolte foreldre

Noen adopterer barn, andre elver. Sollerudstranda skole underskrev sist uke adopsjonspapirene på en en kilometer lang strekning av Lysakerelven.

Sollerud: Sollerudstranda skole har i mange år passet på Lysakerelva. Skolen har vært en pionerskole i forhold til det å jobbe med elver. De står for opprettelsen av en laksetrapp, elevene er med på å ta vannprøver, rydder søppel og selger fiskekort til elven. Det er de som forvalter den nedre delen av elven og nå har de altså adoptert den en kilometer lange strekningen fra Fåbro og ned til munningen av elven ved Svartebukta.
- Sollerudstranda gjør veldig mye mer for Lysakerelva enn det som er forventet og det er vi veldig glade for, smilte Trine Johnson fra Oslo Elveforum da hun overleverte adopsjonsbrevet som også ordfører Per Ditlev Simonsen hadde signert.

Glade i elva

Oslo har 300 kilometer med elver og bekker. Oslo bystyre har i Byøkologisk program vedtatt at Oslos elver skal renses og rørlagte strekninger åpnes der det er mulig. Oslo Elveforum jobber nå ut mot skolene for å få flere til å adoptere strekninger. Målet for adopsjonsordningen er at elevene skal verne vassdragene ved å oppleve og bli kjent med natur- og kulturverdiene, ta hensyn til planter, dyr og kulturminner og å melde fra om ulovlig forurensning, samt holde vann og strandkanter fri for søppel.
- Det er veldig hyggelig å bli spurt om å være med på dette, spesielt også fordi vi ikke har dårlig samvittighet overfor denne elven, sier rektor Dag Solbakken.
Også elevene er glade for sitt nye "barn".
- Det er gøy å være med på dette. Vi bryr oss mye om elva, sier Natalin Lalita Barnes (15). Sammen med Lisa Viken (16) og Natasha Tavakolzaden (16) mottok hun brevet.
- Vi har allerede et eieforhold til Lysakerelva. Vi er der veldig mye og rydder og tar vannprøver, forteller Natasha Tavakolzaden.

Syv kilos laks

Til stede under signeringen var også tidligere rektor på Sollerudstranda skole Tor Hammer, leder for Lysakerelvas venner Tor Holtan-Hartwig og lærer ved skolen Sven Hofgaard.
- Det er vi som forvalter nedre delen av elva på vegne av grunneierne. Dette er et veldig utsatt område, og det er mye forsøpling. Vi passer på laksetrappa, rydder og tilrettelegger for laksefiske. Vi foretar målinger av utslipp i vannet og melder fra om ting ikke er som det skal, sier Hofgard som kan fortelle at det fint går an å få både laks og sjøørret i elven.
- Jeg vet det er blitt tatt syv kilos laks her, smiler han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere