RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stolthet og fordom

Det er vinterferie, og mange nordmenn er på ski eller gjør andre vinteraktiviteter i snøen. Det er en viktig del av nordmenns identitet, dette med vintersport. Norge er skisportens vugge, og vi ble født med ski på beina. Kanskje det er på tide å se skimyten litt utenifra.

For hvorfor er det en avissak at Zarina Rashid fra Lofsrud, som kom til Norge i 1975, er glad i å ake og gå på ski? Hvorfor har vi skrevet om henne i dagens Nordstrands Blad? Det er da ikke noe spesielt i at en nordmann bruker snø-vinteren for det den er verdt?

Vi tror historien om Zarina bryter med den norske skimyten. Den bryter med forestillingen om Kvikk Lunsj og appelsiner i påskeløypa. Hun er annerledes i løypa fordi hun er innvandrer. Hvorfor det, egentlig?

Vi er et land preget av tradisjoner, og det er viktig. Det er klart vi kan og bør være stolte av våre skitradisjoner. Men denne stoltheten må være inkluderende. Det er da den er sympatisk og god. Så snart skilek blir framstilt som noe eksklusivt urnorsk, blir terskelen høyere for å delta for de som ikke har solide røtter her i landet.

Misforstå oss rett vi er sikre på at folk flest synes det er topp når våre nye landsmenn tar del i vintersportens gleder. Vi vet at innvandrerbarn er minst like ivrige som etnisk norske barn når det er snølek i barnehagen. Kanskje finnes det ikke så mange hindre for at innvandrere skal bli like aktive som etniske nordmenn. Men noe er det.

I fjor feiret vi det offisielle året for kulturelt mangfold i Norge. Nasjonalbiblioteket hadde en paneldebatt med tittelen «Norsk nok nå?», der de debatterte hvilke konsekvenser den nasjonale skimyten har i vårt multikulturelle samfunn. Skribent og «tilreisende nordmann» Shahzad Rana skriver i Aftenposten at «skinasjonen Norge gjør ikke terskelen lavere for å prøve skisporet for første gang ved slå seg selv på brystet og feire sin fortreffelige skihistorie».

Vi oppfordrer alle, om du er innvandrer eller ikke, til å bruke naturen vi er så heldige å ha rundt oss. Skiløypa er for alle, uansett utstyr, ferdighetsnivå og etnisk opprinnelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere