RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stopp ødeleggelsen av bydelen!

Fortetningen av bebyggelsen i bydel Vestre Aker foregår nå i et tempo, som vil innebære at bydelens særpreg kommer til å forsvinne i løpet av noen få år. Utviklingen på Røa og Vinderen, samt i villastrøkene bekrefter denne dystre spådommen. Utviklingen er rett og slett ute av kontroll. Fortetningen er vilkårlig, og overhodet ikke basert på helhetlige planer. Det er tydeligvis viktigere for Oslos kommune å fylle på med nye skatteytere enn å drive en planmessig og miljøvennlig utvikling av byen. Vår bydel har umiddelbart behov for en helhetlig plan for fortetningen, som ikke minst tar hensyn til offentlige investeringer i infrastruktur.

Oslo kommune må nå ta på alvor konsekvensene av egen politikk. Fjerningen av rekkefølgebestemmelsen, som krevde at offentlig infrastruktur, som vei vann og avløp måtte være på plass før det kunne bygges nye boliger, har skapt uholdbare tilstander, og er i ferd med å ødelegge miljøet i store deler av bydelen. Vi som bor i bydelen må gjenvinne den politiske kontrollen med hvorledes bydelen utvikles.
Nye reguleringer og byggetillatelser må holdes tilbake, inntil nødvendig sosial infrastruktur (barnehager, skoler, osv) er på plass. Våre velgere har gitt oss mandat til å styre byen. Vi må derfor i større grad være villige til å bruke de styringsverktøyene som bygningsloven og annen lovgivning gir oss. Mangelen på politisk styring, vet så visst private utbyggere og entreprenører å utnytte, noe vi ser resultatene av gjennom en uholdbar fortetning. Det som nå holder på å skje, kan raskt utvikle seg til en skandale, som våre etterkommere ikke vil tilgi oss. Oslo har vært kjent for sine vakre boligområder. Disse holder nå på å bli forvandlet til miljømessige katastrofeområder, som en følge av kvelende biltrafikk på veier som ikke har vært utbedret på 50 år. Verdifulle grøntområder ofres som brannslukning, for å få plass til barnehaver og skoler. Våre politikere må i større grad legge til rette for nye skoler, barnehaver og ikke minst veier, før det tillates omfattende utbygging i et eksisterende boligområde.

Innbyggerne i Oslo har gjennom arbeidet med bl.a. Småhusplanen gitt politikere og bygningsmyndigheter klar beskjed om at mange villaområder ikke tåler ytterligere fortetning. Men denne planen er ikke tilstrekkelig til å stoppe den uheldige utviklingen. Det må i tillegg være et absolutt krav at rekkefølgebestemmelsen innføres på nytt, som styringsverktøy. Byplanlegging er en viktig oppgave for fellesskapet som ikke må overlates til kortsiktige aktører. Vi som bor i bydel Vestre Aker har krav på støtte i disse utfordringene fra alle partiene i bystyret. Har vi slik støtte?

Bjørn O. Øiulfstad
Medlem av Bydelsutvalget i Vestre Aker for Høyre

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere