*Nettavisen* Nyheter.

Stopp veisaltingen: Veisaltet er giftig

Interesseorganisasjonen Stopp veisaltingen har lenge jobbet for å stoppe saltingen i Maridalen, og i landet for øvrig.

MARIDALEN: Vi har sendt brev til Samferdselsetaten i Oslo kommune, men svaret vi fikk inneholdt ingen ting, for å si det slik. At salt er et kjemisk stoff, som ikke hører hjemme i naturen andre steder enn i sjøen, går ikke hjem hos folk, sier Svein Olsen i Stopp veisaltingen.

Organisasjonen bekymrer seg for saltmengden som brukes så nær drikkevannskilden, og at veisaltet inneholder stoffer de mener er svært skadelige for naturen.

Olsen viser blant annet til aksjonsgruppen «Nei til vegsalt i Hallingdal» som i 2007 oppdaget at det ble blandet jerncyanid i veisaltet for at det ikke skulle klumpe seg.

Dette bekrefter leverandøren av veisalt. Ifølge leverandøren, blandes det 100 gram jerncyanid per tonn salt. Dette bekreftes også fra svenske veimyndigheter. I en rapport, bestilt av Vegdirektoratet fra Jordforsk, «Avrenning fra veg, til jord og vann i Norge», UTB 2004/08, står det at jerncyanid i kontakt med surt vann vil kunne danne giftige forbindelser, for eksempel blåsyre, uttaler organisasjonen til Nordre Aker Budstikke.

I «drikkevannsforskriften» står det at Cyanid-grenseverdien er 10 mikrogram per liter vann. Cyaniden som finnes i saltet når det spres er per 15 kg. salt pr/l 1,5 gram cyanid, sier organisasjonen.

Kan myndighetene legge frem beviser for at salt berger liv i trafikken? Salt kontra trafikksikkerhet brukes som en brekkstang, der trafikksikkerhet kommer foran miljøet, og dermed fortsetter saltingen, sier Kåre Denholm, leder i Stopp veisaltingen.

Jerncyaniden, eller «ferrocyanid» (Na4Fe(CN)6 ), er cirka fem ganger over det Mattilsynet har satt som lovlig mengde. Her lukker kontrollverket både øyne og ører når det gjelder miljøovertredelser som staten utfører, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag