RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stopp Wyllerløypas rasering av marka!

Tryvann Vinterpark har storstilte planer for utbygging av Wyllerløypa i Sørkedalen. Dette vil innebære en katastrofe for lokalt dyreliv og markanatur, og hele prosjektet bør skrinlegges.

Det har vært forbausende stille rundt planene om utbygging av Wyllerløypa, til tross for at dette innebærer et gigantisk inngrep i et vakkert naturområde innenfor Markagrensa, som er i flittig bruk slik det framstår i dag. Det er et nydelig område, med fine turstier og et preg av urskog, som benyttes med glede av turgåere, bærplukker, fuglekikkere, soppsankere og andre som liker å ferdes i vakker natur.

Men nå ønsker Tryvann Vinterpark å utvide Wyllerløypa fra dagens ene nedfart, til noe de har kalt "Wyller Multiarena". Det kommer til å legge beslag på tre ganger så mye areal som i dag, og fjellsiden vil således miste en veldig viktig grad av det skogpreg som er dominerende i dag. Urskogspreget gir opphav til et unikt omfang av dyre- og fugleliv i dette området. I området yngler både rådyr og elg, og en rekke andre dyr og fugler.

En kolle, hvor det går gamle og viktig elgtråkk og andre dyretråkk, og hvor de store dyrene finner fred for å yngle, er kjernen for denne unike biotopen. Denne kollen vil bli totalt rasert, og en liten del av kollen, samt et tjern, vil bli som en øy inne i Wylleranlegget. Bak kollen ligger det et lite tjern med rent drikkevann av ypperlig kvalitet. Tjernet tjente i tidligere tider som drikkevannsreservoir, og det forsynte lenge folk nede i "kolonien" i Zinoberveien med drikkevann. Dette vannet er viktig, både av beredskapsmessige grunner og av kulturhistoriske grunner. Dammen ble også brukt vinterstid til produksjon av isblokker, før kjøleskap og frysere gjorde sine inntog. Med tanke på at godt, rent drikkevann er i ferd med å bli en stadig knappere ressurs, så burde man se verdien av å beskytte gode drikkevannskilder.

Med tanke på at Stortinget, da de nylig vedtok den nye Markaloven; i siste liten laget en åpning for utbygginger av idrettslig karakter innenfor Markagrensa, så er det nok dette smutthullet Tryvann Vinterpark mener skal muliggjøre deres rasering av verdifull Marka-natur. Som spydspiss benytter de argumentet om VM i 2011, og da er det få som tør mukke.

Hva skal vi så gjøre med kostnadssluket Holmenkollbakken og Wyller Multiarena og andre påtrengende idrettslige gigantutbygginger? I en hovedstad som stadig blir varmere og mer snøfattig? Om tyve år har de ikke kuldegrader til å produsere kunstsnøen sin, og hva kan vi bruke anleggene deres til da?

Monumenter over fordums stormannsgalskap kanskje?Knut Movik

Sørkedalen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere