RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stoppeklokkedemokratiet

Det fotball-laget som klarer å forvandle foreldrenes kjærlighet til barnet sitt, til kjærlighet til fotballen vil garantert få et langt liv. Men det er lettere sagt enn gjort. Nesten alle foreldre som sender barnet sitt til fotballen første gang er i utgangspunktet uinteressert i fotball. I de første årene er jo fotball primært lek og avansert fritidsklubb. Men foreldrenes konkurranseinstinkt på vegne av barna er veldig til stede. Alle som har trent små barn har før eller senere fått kjeft av en eller flere foreldre, fordi barnet deres ikke spiller nøyaktig like mye som de andre. De ivrigste står med stoppeklokke, heier bare på sine egne barn og måler tiden poden sin er ute på banen. Stoppeklokkedemokrati kaller vi det.

Hvis stoppeklokkedemokratiet er fullstendig trenger man egentlig ikke trener. Da er det bare å rullere på laget hvert femte minutt slik at alle podene har spilt nøyaktig like mye når dommeren blåser av kampen. Nøkkelen for en trener ligger i å jobbe gjennom foreldregruppa og få aksept for ulike prioriteringer. Hvis målsettingen er å spille jevne kamper, ett av målene som er nedfelt i NFFs regler for barnefotball, må også treneren på lov til å foreta justeringer hvis laget ser ut til å tape med tosifra. En trener kan også la oppmøtet på treninger få lov til å avgjøre om noen kan spille litt lenger enn andre. Trofast oppmøte bør belønnes. Da er vi ett skritt lenger. Alle skal få spille et minimum av tid, men noen minutter disponerer treneren over.

Siste skritt er å få podene til å skjønne at de skal være glade når laget vinner selv om de ikke har skåret selv. De lagene og spillerne som først forstår at ballen beveger seg hurtigere når ballen spilles enn når en drillo skal krangle med seg ballen fra mål til mål, er de første som har forstått fotballens vesen. Lagsport handler ikke om at den enkelte skal skåre flest mulig mål. Lagsport handler om å gjøre medspillerne dine gode. Og hvis laget ditt vinner så vinner også du selv om du ikke har spilt nøyaktig like mye som alle de andre på laget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere