RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stopper bandene fra Øst-Europa


De såkalte «mobile vinningskriminelle» har skapt stor hodebry for både politiet og folk flest de siste årene. Nå viser statistikken at politiet er i ferd med å slå tilbake. Her er spor etter et innbrudd i Oslo vest tidligere i år.
De såkalte «mobile vinningskriminelle» har skapt stor hodebry for både politiet og folk flest de siste årene. Nå viser statistikken at politiet er i ferd med å slå tilbake. Her er spor etter et innbrudd i Oslo vest tidligere i år. Foto: Foto: Politiet
– Vi merker godt at det ikke lenger er så attraktivt å komme til Norge for å begå vinningskriminalitet, sier politioverbetjent Dagfinn Kaldal.

OSLO: De første ni måneder i år viser en solid nedgang i anmeldelser for grove tyverier fra bolig i forhold til samme periode i fjor. For hele Oslo er det nedgang fra 1262 til 822 tilfeller, altså drøyt 30 prosent.

Nedgangen er jevn over hele byen, og Kaldal gir mye av æren for nedgangen til etterretnings- og vinningsgruppen som ble opprettet i mai 2009.

Denne samarbeider tett med politiet i hele byen, blant annet ordensavsnittet ved Majorstua politistasjon, som Dagfinn Kaldal er leder for.

Innbruddsbølgen

– Vi har vært langt nede i forhold til innbrudd, erkjenner Kaldal.

Han viser til hvordan situasjonen var for et par år siden. Utenlandske bander kom skyllende inn over grensen fra blant annet Romania, Chile, Polen og Litauen, og deres vinningskriminelle virksomhet førte til en sørgelig oppsving i innbruddsstatistikkene i hele østlandssområdet.

Økningen var spesielt merkbar i Oslo vest, men også andre deler av hovedstaden ble rammet.

At den økte innbruddsaktiviteten var noe som folk var opptatt av, var ikke vanskelig å merke. I lokalavisene våre i hele byen gikk diskusjonene på kommentarfeltene på nett. Fortvilelsen bredte om seg, og mange ble bevisst på at det var på høy tid å sikre seg og boligen bedre.

Politiet forsto at innsatsen måtte trappes opp, og da etterretnings- og vinningsavsnittet ble dannet i mai i fjor, så man ganske raskt resultater.

Flere organisterte bander er nå tatt, blant annet fra Romania og Chile, og til tider har flere titalls utenlandske kriminelle sittet i varetekt i påvente av dom og utsendelse.

Når vi snakker med Kaldal er det 23 personer i varetekt i Oslo siktet for vinningskriminalitet fra bolig.

Rumensk passtvang

– Vi har opplevd flere ganger at de kriminelle kommer tilbake hit etter at vi har sendt dem ut. Noen har vi pågrepet tre ganger, med ny identitet hver gang, sier Kaldal.

Identitetsproblemene rundt rumenere har ført til at det nå er vedtatt at alle rumenske statsborgere må ha med seg pass når de skal til Norge, til tross for at begge land har underskrevet Schengen-avtalen.

Etterretnings- og vinningsavsnittet, under ledelse av Geir Ellefsen, har jobbet for et bedre samarbeid mellom politidistriktene, og de har også jobbet tett med de ulike ordensavdelingene i Oslo. Et annet konkret samarbeid som har kommet i gang, er med politiet i Romania, blant annet gjennom utveksling av tjenestemenn mellom de to land.

Gode snokemeldinger

Politioverbetjent Kaldal understreker at kampen mot vinningskriminalitet har involvert flere avdelinger.

– Dette er et felles løft, sier Kaldal, som også berømmer publikum for å ha blitt langt flinkere til å tipse politiet om mistenkelig oppførsel.

– De såkalte «snokemeldingene» fra publikum er nyttige for oss. Disse tar vi vare på og får ofte bruk for. Vi oppfordrer publikum stadig til å si i fra til oss når de ser noe mistenkelig, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere