*Nettavisen* Nyheter.

Stopper riving av Åmot bro

Leder av Sørkedalens vel , Odd Holter, vil at tilgangen til den midlertidige gangbroen i bakgrunnen blir forsvarlig sikret også i fremtiden, slik at barn ikke blir fristet til å ta seg ned til denne. Foto: Vidar Bakken

Protestene ble så sterke at arbeidet med Åmot bro er stoppet. Nå skal det utarbeides et helt nytt konsept med brukermedvirkning.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kampen mot riving av Åmot bro denne vinteren er kronet med seier. Odd Holter er glad for at prosessen nullstilles. Foto: Vidar Bakken

SØRKEDALEN: Mange var spente på hva Bymiljøetaten ville gjøre etter folkemøtet på Sørkedalen skole. Protestene mot å rive Åmot bro med gjenoppbygging i fire måneder, midt på vinteren, fikk ellers sindige sørkedøler til å rase.

Innrømmer mangler

Fredag fikk Sørkedalen vel beskjed om at riving av Åmot bro er stanset.

– Det er positivt. Vi er veldig glade for at Bymiljøetaten har skjønt at planene om å rive Åmot bro ikke var holdbare. Det ble gjort så mange feil med dette prosjektet at de nå vil starte prosessen på nytt, sier leder av Sørkedalen vel, Odd Holter.

Bymiljøeetaten skriver at konsekvensene av opprinnelig tiltak, å rive og bygge ny bro i vinter, ikke har vært godt nok utredet. Ettersom broen er i dårlig forfatning vil det bli lagt en midlertidig kjørebro over den gamle i løpet av de nærmeste ukene. Etaten opplyser at det vil bli gjennomført en konseptvalgutredning (KVU) frem mot 1. april med medvirkning fra flere aktører. Det blir nytt informasjonsmøte den 4. november, klokken 18.00, på Sørkedalen skole.

Les også: Vi legger oss helt flate

Følg med på været

– Vi har fått beskjed om at gangbroen til Åmot bro vil bli stående, mens man anlegger den midlertidige kjørebroen. Da blir det viktig at denne blir holdt åpen også i byggeperioden. Samtidig må etaten følge godt med på værmeldingen, slik at vi ikke risikerer at Zinoberveien blir flomstengt den tiden byggingen pågår. Vi håper også at broen er på plass før det blir vinterføre i Zinoberveien, sier Holter.

Frykter storflom

Den midlertidige gangbroen som ble bygget på oversiden av Åmot bro blir stående, men blir ubrukt.

– Det blir viktig å sikre denne gangbroen slik at barna ikke blir fristet til å ta denne i bruk. Aller helst bør den fjernes. Den er da også ulovlig oppført uten søknad. Ifølge NVE er den heller ikke bygget etter NVEs anbefalinger når det gjelder høyden over vannet. Jeg frykter at en storflom vil ta med seg broen og det kan få store følger for vassdraget, sier Holter, som mener det ikke er grunn til å være optimistisk med hensyn til flom etter den siste tids klimarapporter.

Konseptvalgutredning

En KVU skal avdekke grunnleggende behov og så legge frem hva som er mål for et planlagt prosjekt. KVU skal så avklare hvilke krav som stilles til tiltaket som skal danne grunnlag for evaluering av konseptet. Så skal man finne frem til aktuelle konsepter og vurdere konsekvensene av disse. Deretter følger anbefaling og beslutning. Medvirkning og forankring av beslutninger underveis i prosessen er sentralt i dette arbeidet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.