*Nettavisen* Nyheter.

Stopper utkjøring av varm middag

Før budsjettehandlingen i Søndre Nordstrand i desember studerte leder og nestleder i BU, Nadeem Butt og Liv Jorunn Eriksen, bydelsdirektørens forslag. Men der sto det ingen konkrete ting om konsekvensene av innsparingene. Stopp av utkjøring av varm mat til hjemmeboende er ett av kuttene som nå kommer frem. Foto: Arkivfoto: Arne Vidar Jenssen

– I vår bydel merker vi ikke at eldreomsorgen er et satsningsområde for Byrådet.

SØNDRE NORDSTRAND: Dette sier nestleder i bydelsutvalget på Søndre Nordstrand, Liv Jorunn Eriksen (SV).

Like før jul måtte de bare vedta bydelsdirektørens forslag til budsjett.

– Vi visste ikke hvor store konsekvenser det ville få, og heller ikke hvordan det ville slå ut.

LES OGSÅ: Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter: – Vi har kapasitet

Ikke varmmat

Nå kommer reaksjonene. Fra 1. februar stoppes bl.a. utkjøring av varm mat til hjemmeboende.

– Og etter de signaler jeg har fått, er det nå enda vanskeligere for våre eldre å få sykehjemsplass, sier BU-nestlederen.

Til nå har det vært laget mat på kjøkkenet på Kantarellen, og denne har blitt kjørt ut til hjemmeværende både i bydel Søndre Nordstrand og Nordstrand. I sistnevnte fortsetter denne tjenesten, men fra 1. februar er det altså ikke mat på døren fra leverandøren i egen bydel.

– At varmmatlevering til folk som en del av hjemmetjenestetilbudet for folk som ikke er selvhjulpne, opphører, er selvfølgelig en konsekvens av innsparingskravene bydelen har fått fra Byrådet ved budsjettbehandlingen i desember, sier Liv Jorunn Eriksen.

– Siden budsjettvedtaket har jeg fått flere meldinger om at det står dårlig til med pleie og omsorgstjenesten i bydelen. Vi politikere skjønte jo at innsparingen ville gå utover tjenestetilbudet. Vedtok vi ikke budsjettet, ville byrådet ha kuttet som det selv ville, og vi ville ikke hatt noen innflytelse på kuttene. I vår bydel merker vi ikke at eldreomsorgen er et satsningsområde for Byrådet.

LES OGSÅ: Bydelsdirektøren svarer ikke

Ikke informert

– Men vi bydelspolitikere er ikke informert av administrasjonen hvilke tiltak som vil bli redusert eller falle bort. Det som er sagt fra bydelsadministrasjonens side er at tjenestetilbudet skal dreies fra dyre institusjonsplasser til mer hjemmebaserte tjenester, noe som vil gi innsparinger og likevel dekke pleie og omsorgstilbudet. Nå tar bydelsadministrasjonen altså også bort en del av det hjemmebaserte tilbudet.

– Jeg hørte noen rykter om endringer i varmmatombæringen for litt siden, og jeg har nå fått tak i brevet sendt fra administrasjonen stilet “Til brukere med varmmatlevering”. Brevet er datert 30.11.2010 – hele to uker før BU’s budsjettvedtak for 2011.

Matombæringen stopper 1. februar. Begrunnelsen for å kutte varmmatombæringen i følge brevet, er gjennomgang av rutinene, det er ikke begrunnet i økonomi. Selvfølgelig er det økonomi.

Kjøpe selv

– Heretter må det altså fattes et enkeltvedtak på søknadskontoret hvorvidt en bruker skal få hjelp til å tilberede varm mat. En eventuell hjelp vil bestå i – jeg siterer - “assistanse til oppvarming av ferdigmat som den enkelte bruker kan kjøpe via alle matvarebutikker.”, sier SV-politikeren.

Spørsmålet en stiller seg er da: er alle som har fått levert varm mat på døra i stand til å gå i butikken sjøl å handle? Alternativt må man søke søknadskontoret om hjelp til innkjøp av mat. Nok et vedtak i søknadskontoret.

Å handle middagsmat og lage middag blir for de ikke selvhjulpne en byråkratisk prosess.

I disse dager kommer beskjedene om utfallet av vedtakene om hvem som får hjelp til å lage mat eventuelt å handle maten, eller ikke hjelp, eller i ytterste forstand: hvem kommer ikke til å spise middag mer.

Må følge med

– Nå må vi politikere bare følge nøye med på hva slags pleie og omsorgstjenester innbyggeren av Søndre Nordstrand får eller ikke får, som konsekvens av budsjettkuttene. Etter hva vi hører av folk, er nok avslag på sykehjemsplasser et enda større og alvorligere problem som vi bare må rette fokus mot, sier Liv Jorunn Eriksen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag