RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stor helsegevinst på Romsås

Romsås: Bydelsoverlege Anne Karen Jenum på Romsås har fått mange til å endre levevaner. Det har raskt gitt en helsegevinst. Resultatene legges nå fram i Jenums ferske doktoravhandling.
Romsås var lenge et av de stedene i landet med lavest levealder. På Romsås døde menn i snitt 12 år tidligere og kvinner 7 år tidligere enn i de bydelene som var best stilt i Oslo. Helseforskjellene var økende og bekymringsfulle, og hang blant annet sammen med fedme, fysisk inaktivitet og diabetes.
Våren 2000 ble alle Romsås-beboere i alderen 31-67 år og et tilsvarende antall fra bydel Furuset invitert til en stor helseundersøkelse. Helse og levevaner ble undersøkt på samme måte som i de øvrige helseundersøkelsene i regi av Folkehelseinstituttet, men fysisk aktivitetsnivå og holdninger til fysisk aktivitet ble kartlagt mer detaljert.
I 2003 ble alle menn og kvinner som fikk invitasjon i 2000, på nytt invitert til en oppfølgingsundersøkelse.Undersøkelsen viste at andelen fysisk inaktive på Romsås var blitt betydelig redusert i forhold til i kontrollbydelen (Furuset). Selv om gjennomsnittsvekten økte i begge bydeler, ble vektøkningen på Romsås halvert i forhold til i kontrollbydelen, flere sluttet å røyke og blodtrykk, blodfettstoffer og blodsukkernivået viste også en gunstigere utvikling hos beboerne på Romsås.
- Resultatene er oppløftende fordi samfunnsendringer har gitt en bekymringsfull økning i fysisk inaktivitet, fedme og type 2 diabetes over store deler av verden. Derfor leter man etter effektive befolkningsrettede tiltak for å bremse utviklingen, for å redusere belastningen for den enkelte, for helsevesenet, men ikke minst for å unngå økende sosiale helseforskjeller, sier doktorand Anne Karen Jenum til bydel Grorud.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere