RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stor lokalhistorisk kveld


En rørt Gunnar Pedersen takket leserne, sin kone Inge, forlegger Even Saugstad og Nordstrands Blad under lanseringen av hans bok nummer tre.
En rørt Gunnar Pedersen takket leserne, sin kone Inge, forlegger Even Saugstad og Nordstrands Blad under lanseringen av hans bok nummer tre. Foto: FOTO: Ivar Brynildsen
For tredje gang kunne Gunnar Pedersen i forrige uke kose seg med en ny bok i serien med Aktuell Historie. Lanseringsfesten på Sjømannsskolen ble en innertier.

EKEBERG: Gunnar Pedersen selv har vært syk denne høsten, men denne kvelden sto han fjellstøtt på podiet og talte om gleden ved å samle lokale historier. Han hadde ikke vært Gunnar Pedersen om han ikke hadde benyttet anledningen til å oppfordre alle de fremmøtte om å lete i egen hukommelse etter nye gamle historier de vil ha frem i lyset.

Gunnar kjenner mange, enda mange flere føler at de kjenner ham, og gjennom årene er det ikke få personer som har tatt kontakt med forslag og innspill til historier og vinklinger.

KLIKK HER, SÅ KAN DU LESE NOEN AV GUNNARS "AKTUELLE HISTORIER"

Lange røtter

Gunnar var ikke alene om å snakke til forsamlingen. Direktør Egil Mikkelsen ved Kulturhistorisk Museum satte artiklene i Aktuell Historie inn i en nasjonal ramme. Han fortalte hvordan interessen for lokal historie har lange røtter i Norge, hvordan bygdetun har vokst frem over alt, at vi nå har over 600 lokalhistorie-lag i landet, og at det fortsatt bare vokser.

Ikke minst er denne tradisjonen i ferd med å bre seg inn i byene. Bygdebøker har vært en viktig identitetsbærer i nettopp bygdene.

Her har folk kunnet se seg selv i histiorien. Men nå er også vi i byene opptatt av hvordan det var her før oss. Egil Mikkelsen mente nostalgi er en viktig drivkraft bak lokalhistorisk interesse. Vi liker historier om steder og folk vi kjenner eller har hørt om. Historier som minner oss om tidligere tider i våre egne liv og i våre familiers liv.

Når Gunnar skriver om krigskirkegården på Ekeberg, eller trykker et bilde av soldater som marsjerer i våre egne gater, så bringes hele krigen tett på oss.

Blomsterbutikk

Historien rykker tettere på oss enn om vi leser en bok om krigen i Norge eller Europa. Mikkelsen hadde lest seg gjennom samtlige tre bind av Aktuell Historie og hadde lært mye nytt, enda han har bodd i Gamlebyen og i Bydel Østensjø og kjenner området svært godt, både som historiker og beboer. Han hadde kost seg ekstra med detaljene om Anne Brannfjell. Mikkelsens far var blomsterhandler i Gamlebyen.

Naboen var Anne Brannfjells arvtaker, og foreskrev en del av de samme medisinene som henne. Blant annet einer. Derfor sørget faren alltid for å ha einer til salgs i butikken sin, fortalte Mikkelsen.

Han mener Ekeberg er et fantastisk historisk område som passer som hånd i hanske med hans planer om et samlet Nasjonalhistorisk Museum i Bjørvika. Han flagget ikke sterke meninger rundt den planlagte skulpturparken, men slo fast at forminnene som nå skal bringes klarere frem i dagen, med pedagogiske forklaringer, vil være en fantastisk nabo til museet. Nå går han og venter hver eneste dag på hvilken beslutning som kommer. Får han viljen sin får vi et museum i nær tilknytning til Middelalderparken og Ekebergskråningen.

Protester mot skolen

De fremmøtte fikk enda mer historie, fremført av Even Saugstad, mannen bak frie Fuglers Forlag. Han tok for seg historien til bygningen vi befant oss i, selveste Sjømannsskolen. Han trakk linjene tilbake til den gang skolen ble bygd, og hvilke debatter som da raste. Langt fra alle så med blide øyne på et digert bygg på denne fantastiske tomten.

Historien har vel vist at det var en god plan – det er ikke mange som mener bygget står i veien i dag.

Med i programmet var også vår lokale stjerne, Kari Gjærum, og hun leverte et suverent knippe sanger sammen med sin faste pianistinne Lisbeth Karijord. De to strålte om kapp, Kari småpratet mellom sangene og kunne fortelle at hun løser spørsmålet i Nordstrands Blad om ”hvor er dette” med stort hell hver uke.

Hun er stor fan av Gunnar Pedersen, og var ekte stolt og glad over å møte både ham og hans publikum.

Mennesket Gunnar

Nordstrands Blads Tone Granholt-Henriksen avrundet det hele med en hyllest til Gunnar. Hun fokuserte ikke bare på historiefortelleren Gunnar, men også på mennesket Gunnar.

En mann med hjerte for enkeltmennesket, med glød for lokalsamfunnet, og med et engasjement mang en ung mann og kvinne kan misunne ham.

Han er en mann som aldri er redd for å si hva han mener, og som redaksjonen i Nordstrands Blad har som en Timmy Gresshoppe på skulderen.

Temakveld

De som ikke fikk med seg lanseringsfesten, eller er klare for mer Nordstrand/Østensjø-prat, er hjertelig velkommen til temakveld på Sandbakken markastue fredag 19. november.

Da blir det bl.a. vist deler av Klemetsrudfilmen fra 1950 og en kortfilm om Lambertseters spede start som drabantby på slutten av 50-tallet. Det blir forøvrig både bilder og foredrag med utgangspunkt i Gunnar Pedersens bokserie.

Temakvelden begynner kl. 19.00 og det er mulig å kjøpe dagens middag både før og etter film og foredrag, sier Even Saugstad på tampen.

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere