Gå til sidens hovedinnhold

Store forskjeller på boliglån

Du kan spare et femsifret beløp hvert eneste år på velge rett boliglån. Så hvorfor ikke bytte bank?

Det skiller mer enn ett prosentpoeng mellom den beste og dårligste banken, ifølge en fersk oversikt utarbeidet av Norsk Familieøkonomi, oppdatert 28. februar.

Utgangspunktet er et lån på 1,5 millioner og en egenkapital på 500.000 kroner. Det vil si at lånet ligger innenfor 80 prosent av lånetakst. Lånet nedbetales over 20 år, som annuitetslån.

Rimeligst er Skandiabanken med en effektiv rente på 4,70. Dyrest er Sparebanken Øst med en effektiv rente på 5,73. I løpet av ett år utgjør renteforskjellen hele 11.390 kroner. Da er terminbeløp og etableringsgebyr medregnet.

Vi er en ren nettbank, og våre kunder skal nyte godt av at de gjør mye av jobben selv, sier Johnny Anderson, informasjonssjef i Skandiabanken.

Pål Strand er direktør for privatkundemarkedet i Sparebanken Øst, som kommer dårligst ut. Han har følgende kommentar:

Dagens rentemarked kan være vanskelig å få eksakt oversikt over. Det er viktig at kunden får vite om siste renteendring fra Norges Bank er inkludert eller ikke. Du bør selv kontakte banken for å høre om hvilket tilbud du reelt sett får, anbefaler Strand.

Ommund Braut, daglig leder i Norsk Familieøkonomi, sier seg enig.

Bankene justerer rentene uregelmessig over hele året, påpeker han.

"Usynlige penger"

Rune Pedersen, økonom og redaktør i Pengeforlaget, tror vi dropper å bytte bank, fordi effekten ikke er så "synlig".

Tapet på 11.000 får man fordelt over 365 dager. Siden man ikke ser det, er det mye lettere å bære. Mange ville oppfattet det som en katastrofe i forhold om de hadde mistet 1000 kroner på gaten, bemerker Pedersen.

Han mener også at kundeprogrammene gjør det vanskeligere å bytte bank.

Kundeprogrammer tilslører priskonkurransen. Tenk etter om det kan være flere produkter enn boliglånet du burde bytte, råder Pedersen.

Det kan være lurt å ikke samle alle banktjenestene i én bank. Du kan komme bedre ut om du shopper hos de bankene som er best på hvert sitt felt!

Kvart million å spare

Privatøkonomisk rådgiver Carsten O. Five er av samme oppfatning.

Det er mange penger å spare på å velge den billigste banken, framfor å holde fast på en bank du tilfeldigvis har valgt ut fra andre kriterier. I dette eksemplet sparer man nesten en kvart million på 20 år. Hvem vil ikke spare en kvart million som man kan bruke på noe annet? spør Five retorisk.

Han kaller det misforstått lojalitet å bli værende i én og samme bank.

Gå gjennom din privatøkonomi en gang i året! Du kan du godt ha lån, innskudd og lønnskonto hos tre forskjellige banker, mener Five, som selv har et kundeforhold til fire forskjellige banker.

Ommund Braut er enig:

Hvis den økonomiske situasjonen romslig, og du stort sett klarer deg uten bankbesøk, kan du godt vurdere ulike banker for forskjellige tjenester.

Reklame

NÅ: Milrab startet Black Week-salget i kveld