RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Store mangler i skolehelsetjenesten


Varaordfører i Oslo og KrFs førstekandidat, Aud Kvalbein ønsker en bedre skolehelsetjeneste i Oslo, og peker spesielt på Frogner som har langt flere elever per årsverk enn andre bydeler.
Varaordfører i Oslo og KrFs førstekandidat, Aud Kvalbein ønsker en bedre skolehelsetjeneste i Oslo, og peker spesielt på Frogner som har langt flere elever per årsverk enn andre bydeler. Foto: FOTO: Karl Andreas Kjelstrup
Aud Kvalbein, varaordfører i Oslo og KrFs førstekandidat vil innføre en likeverdig Oslostandard for skolehelsetjenesten.

FROGNER: – Oslo må innføre standardmål i skolehelsetjenesten, mener KrFs førstekandidat og varaordfører i Oslo Aud Kvalbein.

4000 elever per årsverk

Flere skoler i Oslo ligger langt under Helsedirektoratets anbefalte normering for bemanning i skolehelsetjenesten. I bydel Frogner er det over 4000 elever per årsverk i skolehelsetjenesten.

Helsedirektoratets ”Utviklingsstrategi for helsestasjons- og skolehelsetjenesten” setter som anbefalt normering at en helsesøster i 13 prosent stilling kan følge opp et hundre elever i videregående skole. En helsesøster i hundre prosent stilling kan følge opp en skole med cirka åtte hundre elever.

For dårlig

– Tilbudet blir rett og slett for dårlig for mange av våre barn og unge, mener Kvalbein.

I snitt er det i Oslo drøyt tusen elever per helsesøster i de videregående skolene. Noen bydeler gjør det bra, som for eksempel Østensjø med cirka fire hundre elever per årsverk i skolehelsetjenesten. På Frogner sliter en derimot med over fire tusen elever per årsverk.

Økning i dagens tilbud

– Vi ønsker en Oslostandard, slik at hver av de videregående skolene har minst én hel helsesøsterstilling per 800 elever. Det er en økning i dagens tilbud, men etter vår mening absolutt nødvendig. Det holder ikke å regne gjennomsnitt, når enkelte skoler kommer så skjevt ut, mener Kvalbein.

Ifølge Kommunerevisjonen er det ikke definert bemanningsnormer, eller på annen måte stilt krav til bemanningen i skolehelsetjenesten eller videregående skoler, verken i omfang eller kompetansemessig.

– Det burde det bli. Det er helt avgjørende for ungdom at man har helsetilbud med lav dørstokk og stor takhøyde på hva man kan få snakket om, avslutter Kvalbein.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere