Gå til sidens hovedinnhold

Store spørsmål i Hausmannsgate

Er kolonitiden virkelig over? Torsdag 25. januar snakker forfatter og samfunnskritiker Tariq Ali om det han mener er vår tids former for kolonialisme.

SENTRUM: Som forfatter, filmskaper, tidsskriftredaktør og aktivist har pakistanske Tariq Ali særlig vært opptatt av å belyse forholdet mellom Europa og USA på den ene side, og de tidligere koloniserte landene i Asia, Afrika og Latin-Amerika på den andre.
Torsdag har stiftelsen Horisont invitert han til sine lokaler i Hausmannsgate for å snakke om våre forestillinger om den ikke-europeiske verden.
Ali er født i 1943 i Lahore. På 1960-tallet reiste han til Storbritannia for å studere og ble en sentral figur i studentopprøret i 1968. Han har gitt ut rundt 30 bøker om politikk og historie, i tillegg til en rekke romaner blant annet om det muslimske Spania, møter mellom kristendom og islam, og ikke minst om Vestens forhold til den orientalske verden. I 2005 kom boka "Fundamentalismenes kamp" ut på norsk. Her undersøker Ali forutsetningene for islamistenes inntreden og voksende betydning på den politiske arenaen i siste halvdel av det 20. århundre. Et sentralt poeng i boken er hvordan USA etter avviklingen av det britiske kolonistyret har tatt over britenes dominans gjennom allianser med de lokale krefter som har vært mest villig til å løpe amerikanernes ærend. Denne politikken har flere steder i verden vært ødeleggende for lokale sekulære bevegelser og fremmet utviklingen av politisk fundamentalisme, mener forfatteren.
Horisont arbeider for kulturutveksling mellom Norge og landene i Sør. Målet er å stimulere til dialog mellom majoritetens og minoriteters kunst og kultur på en likeverdig måte. Horisont arrangerer også den årlige festivalen Mela i Oslo
Tid: Torsdag 25. januar kl 17.
Sted: Hausmanns gt 27 .

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her