Gå til sidens hovedinnhold

Store staker

I årets mørkeste måneder skal det lyse gedigent og gudfryktig, helst på gulvnivå.

Stearinlysene skal skinne fra store staker i høst, sier Marianne Nordby, ansvarlig redaktør i magasinet Vakre Hjem & Interiør.

Gjerne fra høye franskinspirerte kandelabre, stående på gulvet, utdyper hun.

Betegnelsen kandelaber forbindes gjerne med store forseggjorte og flerarmede lysestaker. Enten dryppende av voks i dunkle klostre og kirkebygg, eller som ekstravagant belysning for adel og aristokrati, i speilsaler og overdådige slott.

Fransk landstil

Opprinnelig kommer ordet kandelaber fra den latinske termen "candela", som ganske enkelt betyr vokslys, forteller Arne Bugge Amundsen, professor i kulturhistorie ved Universitetet i Oslo.

Sånn sett er en kandelaber bare en vokslysholder, og den kan være både én-armet og fler-armet. Men i vanlig norsk språkbruk er det nok de store, monumentale lysestakene vi tenker på, forklarer han.

Ifølge Vakre Hjem & Interiør-redaktøren er de gedigne lysholderne populære følgesvenner til den trendy "franske landstilen", en grovere variant av "shabby chic". Blant interiørstilens hvitnyanser og brukt-patina, blonder og fattigmannssølv, kommer de store rustikke stakene godt til sin rett.

Selv liker jeg veldig godt de store lysholderne inspirert av franske kirkestaker, forteller Marianne Nordby.

Tidligere var det ikke uvanlig at franske bønder fikk lagd store lysestaker som de donerte til landsbykirken hvis kornhøsten var god, forteller hun. Derfor kalles disse kandelabrene for kirkestaker.

Religionsopplysning

Før de elektriske glødelampene så dagens lys, var det nettopp i kirkene det var vanligst å bruke staker med vokslys, mens den hjemlige belysningen stort sett begrenset seg til tyristikker og oljelamper.

Det var kirken som hadde råd til de dyrere vokslysene, og de var gjerne plassert i store lysestaker på alteret. Dette for å belyse de hellige bildene, forklarer Arne Bugge Amundsen.

Kandelabrene hadde bokstavelig talt en opplysende funksjon.

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene