RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Store sykehjems-forskjeller


Versting: Det var vanskeligst å tildelt sykehjemsplass i Bydel Alna i fjor. Eldrebyråd Sylvi Listhaug er bekymret for de store forskjellene mellom Oslo-bydelene. Foto: Anita L. Hanken.
Versting: Det var vanskeligst å tildelt sykehjemsplass i Bydel Alna i fjor. Eldrebyråd Sylvi Listhaug er bekymret for de store forskjellene mellom Oslo-bydelene. Foto: Anita L. Hanken.
Bydel Alna ga avslag på hele 25 prosent av sykehjemssøknadene i fjor. Nå griper byråden inn.

OSLO: – Jeg kan ikke som byråd for alle eldre i byen akseptere at den enkeltes bostedsadresse skal ha så stor betydning for muligheten for å sykehjemsplass, sier eldrebyråd Sylvi Listhaug.

Alna på avslagstoppen

Hun reagerer på en fersk rapport som viser at Bydel Alna ligger på avslagstoppen. Mens 25 prosent fikk avslag i Alna, fikk bare to prosent avslag i nabobydelen Østensjø.

Alna tildelte 79 plasser, og ga 27 avslag i 2009.

Til sammenlikning ble det tildelt hele 197 plasser i Østensjø, og gitt fem avslag.

Blant de som fikk avslag i Bydel Alna, fikk tre personer likevel innvilget plass etter å ha klaget til bydelen og Fylkesmannen.

Likevel en nedgang

Det var heller ikke spesielt lett å få sykehjemsplass i Bydel Bjerke i fjor. Her fikk 17 prosent avslag. Bydel Grorud ga 13 prosent avslag, mens Stovner ga 7 prosent avslag.

Til tross for de dystre tallene, viser statistikken likevel en bedring fra 2008. Bydelene ga til sammen avslag på 227 søknader i fjor, mens hele 295 søknader ble avslått året før.

Setter i gang tiltak

– Vi setter nå i gang flere tiltak og vil fortløpende vurdere nye tiltak i fremtiden hvis de store forskjellene ikke blir utjevnet, sier Listhaug.

Byråden minner om at bydelene fikk 180 millioner kroner mer til sykehjemsplasser i budsjettet for 2010.

Nå skal Oslo-bydelenes praksis for tildeling av plasser granskes. Byråden vil ha en gjennomgang av hva som skjer med de som får avslag. Kriteriene og prosessen bydelene bruker for å gi sykehjemsplass skal gjennomgås.

Byråden vil også etablere et nettverk som skal arbeide for å utjevne forskjellene.

I tillegg skal søknadsskjemaene forbedres og forenkles. Språket i brevene fra bydelene skal også bli enklere å forstå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere