*Nettavisen* Nyheter.

Store trær gir liv og glede

Spurvehauk i gran. Foto: Marit Bache

Det går mot vår og lysere tider – og mot nye konflikter i Oslos nabolag. Noen frykter at naboen tar enda en av de gamle furuene, mens andre vil ha sin nabo til å hugge bjerken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Et ekorn i hagen til Berit. Foto: Berit Lind

Klikk på bildet for å forstørre.

Flaggspett i furu. Foto: Marit Bache

Klikk på bildet for å forstørre.

Berits hage. Foto: Berit Lind

Klikk på bildet for å forstørre.

En svarttrost i hekken. Foto: Marit Bache

OSLO: Det går mot lengre og varmere dager og i Berits hage våkner alt til liv.

Løvtrærne blir grønne og vekstene fra kjelleren settes ut. Ekornet får unger og det blir yrende fugleliv i busker og trær.

Det var først da jeg startet hjemmekontor at jeg virkelig oppdaget livet som fins i vår egen hage, sier Berit Lind, som bor i det samme huset på Lofthus hvor hun vokste opp.

Jeg har alltid fôret ekorn og fugl i vintermånedene. Men først de senere årene har jeg tatt meg tid til å følge med i aktivitetene deres og å lytte til lyder og sang. Det er fantastisk.

I løpet av en vinter kan Berit observere vel 25 ulike fugler i hagen, men når alle trekkfuglene er tilbake, fins det rundt 40 arter. En del er bofaste, andre hekker her, mens noen er innom en snartur etter mat. Som spurvehauken, der den sitter og speider fra en av naboens kjempegraner, på jakt etter fuglesteik.

Levende nabolag

Mange mennesker syns det er hyggelig med småfugl i hagen og henger opp meiseboller for å hjelpe dem gjennom vinteren. Men de glemmer at fuglene også trenger trær å flykte opp i når de føler seg truet eller vil søke ly for vær og vind.

Hos Berit og naboene hennes er det mange store gamle trær. Bjerk, lønn og lind, men også furu og gran, og en enkelt ask innimellom. Trær er vakre og mange har sterke følelser knyttet til dem. Men det er vel forståelig at folk vil ha sol? Og en svær gammel gran kan vel vike når utsikten forstyrres?

Under overskrifter som "trær til besvær" og "du kan få kuttet naboens trær", får huseiere råd om hvordan de kan bli kvitt trær som de syns er til ulempe. Men når hver og en forsøker å oppnå sol og utsikt og mindre løv har det konsekvenser for hele strøket. Det er velstelte plener og ryddige hager uten villnis og rufsete trær mange steder men er det liv og fuglesang?

Det er blitt nokså treløst i mange villastrøk og merkelig stille. Men i Berits nabolag kan folk glede seg over fugler og ekorn. Også pinnsvinet trives godt her, spesielt hos dem med kompost i et bortgjemt hjørnet av hagen.

Trær + fugl = sant

Jeg planter ikke tujaer i hagen, sier Berit. For tuja er samboer med den forhatte brunsneglen og heller ikke en busk småfuglene foretrekker.

Noen fugler er veldig vanlige, som kjøttmeis og blåmeis, grønnfink og pilfink. Svarttrost og gråtrost har vi også mange av. Men fordi det fins gamle trær hvor barken løsner fra stammen, har vi også en litt mer sjelden fugl, trekryperen.

Favoritt-treet er naboens tørrgran. Også andre arter som trenger gammelt trevirke, trives godt her. Flaggspetthannen trommer på tørre furutopper for å tiltrekke seg hunnen. Også grønnspett er jevnlig å se og i gamle flaggspetthull hekker spettmeis og andre som trenger slike boliger, men ikke kan hakke dem ut selv.

Helt eksotisk ble det da også svartspetten dukket opp i hagen. Men spettene er nyttige også. De spiser insektlarver som ellers ville gått på frukttrærne.

Det blir så utrolig mye liv i et slikt strøk med store gamle trær. Hele artslista blir for mye på trykk, men kjernebiteren bør nevnes, for den er fåtallig i Norge. Også kattugla da.

Det er kjempefasinerende å høre hunnens spesielle kvi-vitt-lyd i nattemørket, sier Berit som håper folk flest tenker seg godt om før de tar trær det trengs 100 år eller mer å få opp.

Ekornliv i vakkert lys

Berit er kanskje over gjennomsnittet interessert i fugler men uten naboenes sans for å bevare trær og levende hager, hadde det heller ikke vært mye liv hos henne. Også ekorn er avhengig av et miljø med store trær. Ekorn er en truet art i mange land, men i Norge har vi enda en livskraftig bestand. I Berits nabolag stortrives de året rundt, men kråker, skjærer og katter er litt av en utfordring for ekornforeldrene.

På det meste har vi hatt fem ekorn som leker rundt i trærne. De bruker flere boliger. Ekornmor tar ungene i munnen og flytter dem fra naboens hage inn til oss når de er 3-4 uker gamle. Når de blir større flytter hun dem igjen. For barna i nabolaget fins det neppe morsommere dyr.

Berit flytter selv rundt i hagen.

Vi flytter oss rundt til ulike sitteplasser når vi ønsker oss sol. Det blir så stemningsfullt i en hage med mange trær. Spill mellom sol og skygge skaper romfølelse og gir et vakkert lys. Til dere som har hage: Plant heller et tre. På et sted det kan stå i mange år og bli stort og flott.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.