*Nettavisen* Nyheter.

Støre uten penger til Abildsø Gård

Ikke penger: Jonas Gahr Støre svarte i Stortingets Spørretime at han er positiv til arbeidet som gjøres på Abildsø Gård, men at han ikke fant penger i år. Foto:Arkiv

Petter N. Myhre (Frp) spurte utenriksministeren hvorfor Fredsverkstedet på Abildsø Gård ikke får støtte. Støre skyldte på mengden søknader.

Torsdag skrev Nordstrands Blad om fredsverkstedet på Abildsø gård. Samme dag stilte altså Peter N.Myhre spørsmål til utenriksminister Jonas Gahr Støre om hvorfor arbeidet ikke får støtte fra regjeringen.

– I Oslo-avtalen vektlegges initiativer som kan bidra til dialog og forsoning mellom israelere og palestinere. Fredsverkstedet på Abildsø Gård er et slikt initiativ som samler artister, låtskrivere og filmskapere fra Israel, de Palestinske områdene, USA og Jordan med et felles ønske om fred. Hvorfor støtter ikke utenriksdepartementet Abildsø Gård og arrangørene bak initiativet, spurte Peter N.Myhre.

Støre har møtt dem

Utenriksminister Jonas Gahr Støres svarte at han er helt enig med Myhre i at det er viktig å skape areaner for dialog og forsoning mellom israelere og palestinere. Støre sa det er positivt at Abildsø Gård gjennom flere år har klart å samle unge israelere, palestinere og jordanere rundt felles aktiviteter.

– Utenriksdepartementet har tidligere støttet flere av disse prosjektene, senest i 2009. Jeg har selv hatt møte med representanter fra Abildsø Gård om prosjektaktivitetene i Midtøsten, svarte Støre.

Viktig fredsarbeid

– Dyptgående konflikter løses ikke bare gjennom fredsprosesser hvor politiske ledere deltar, men også gjennom aktiv deltakelse fra det sivile samfunn. Det er derfor viktig å ha en bred innfallsvinkel til konflikthåndtering. Utenriksdepartementet støtter hvert år en rekke tiltak som kan bidra til at større sosiale grupper i land i konflikt engasjerer seg i fredsløsning – og slik skapes et press nedenfra, sa Støre.

Som til tross for alle lovord måtte erkjenne at han ikke hadde funnet rom til Abildsø Gård i år.

– Utenriksdepartementet prioriterer støtte til de prosjektene vi mener vil ha størst effekt "på bakken" og som kan bidra til resultater og læring i deltakernes lokalsamfunn. Vi har mottatt et stort antall søknader om støtte til dialog- og forsoningstiltak i 2010. Konkurransen om støttemidlene har vært betydelig, og vi har måttet prioritere noen av søknadene. Etter en helhetsvurdering og i samråd med norske utenriksstasjoner i området, ble det konkludert med at økonomisk støtte til Abildsø Gård ikke kunne prioriteres i år. Det utelukker ikke at vi kan vurdere nye søknader prioritert i fremtiden, avsluttet Jonas Gahr Støre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.