Gå til sidens hovedinnhold

Stormer det nå, Giske?

Noen hundre personer samlet seg utenfor Nasjonalgalleriet for å demonstrere i helgen.

UNIVERSITETSGATEN: "At hundre personer samles utenfor Nasjonalgalleriet for å demonstrere er ikke en storm i min verden, jeg har opplevd kraftigere vindkast enn som så" uttalte kulturminister Trond Giske i forrige ukes utgave av Morgenbladet.

– Jeg skulle inderlig ønske Giske var her nå, sa Bygdøy-arkitekt Fredrik Torp da han skuet utover de fremmøtte fra trappen på Nasjonalgalleriet lørdag.

Hyllet av få

Under markeringen holdt en rekke arkitekter, kunstnere og kulturminnevernere appeller.

– Politikerne retter ikke opp en gammel fadese - tvangssammenslåing - ved å produsere en ny. Kunstnerne lager ikke kunst for at politikerne skal kunne flotte seg med nye signalbygg, sa Hilde Rognskog, nestleder i Norske Billedkunstnere.

– Alt skal vises sammen, gammelt og nytt, da og nå, i et praktmuseum. Ministeren ønsker seg et minnesmerke. En nedleggelse av Nasjonalgalleriet vil bli husket av mange, men hyllet av få, sa billedkunstner Morten Krogh.

Politisk dimensjon

At 2009 er utpekt til kulturminneår ble brukt for alt det var verdt av de ivrige appellantene. Det samme ble høstens stortingsvalg.

– Vi er her som foreldre, lærer, borgere og som velgere. Vi måler ikke kulturell verdi i besøkstall slik som kulturministeren. Det er ikke et spørsmål om hva vi har råd til - det er et spørsmål om hva vi har råd til å miste, uttalte kunstner Lotte Konow Lund.

Det ble også holdt appeller fra kjente personer i det unge kunstmiljøet.

– Denne aksjonen kan bli beskyldt for å være de gamle og konservatives aksjon. Det stemmer ikke. Jeg vet at jeg har størsteparten av UKS' medlemmer i ryggen når jeg sier at vi ønsker å bevare Nasjonalgalleriet som visningssted for kunst, sa Sverre Gullesen, formann i Unge Kunstneres Samfund (UKS).

Han presiserte at et nytt museeum for samtidskunst er et kjærkomment ønske for de unge kunstnerne.

At kunstner Kristian Skylstad holdt et orginalt innlegg - et egenprodusert dikt - kom vel heller ikke som noe stort sjokk.

Forente fagpersoner

Arkitekter og kunstnere pleier å være meningsmotstandere. På lørdag stod de derimot side om side, med samme agenda.

– Vi skal ikke akseptere at et helt sentralt kulturminne fratas sin opprinnelige bruk bare fordi det passer en geskjeftig statsråd. Hvis vi bare ivaretar kulturminnenes materielle autensitet vil resultatet bli en voksende samling av meningsfattige anakronismer i bybildet - konfektesker uten konfekt. Som kulturminneverner er jeg utrolig glad for at kunstnere og arkitekter ser betydningen av at noe ligger fast: det velfungerende, det vi er glade i og det som gjør at vi føler oss hjemme i denne byen, sa Hans Egede Nissen, kunsthistoriker, kulturminneverner og stipendiat ved institutt for form, teori og historie ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

Etter appellene ble det slått ring om Nasjonalgalleriet i fysisk forstand.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger