*Nettavisen* Nyheter.

Størrelsen teller

STORT: HDTV handler ikke bare om oppløsning og skarpere bilde. Størrelsen er minst like viktig.

Altfor mange nøyer seg med en 32- eller 37-tommer når de skal kjøpe ny flatskjerm. De går glipp av mye moro!

Klikk på bildet for å forstørre.

Samsung UE46B7070WW

Klikk på bildet for å forstørre.

Sony KDL-46V5500

Klikk på bildet for å forstørre.

Panasonic TX-P46G10E

Klikk på bildet for å forstørre.

Grundig Vision 9 47

Klikk på bildet for å forstørre.

JVC LT-47DV1BU

Klikk på bildet for å forstørre.

Sharp Aquos LC-46DH77E

Klikk på bildet for å forstørre.

Toshiba 46XV550D (HHHH)

LYD & BILDE: Enkelte tror at HDTV bare handler om høyere oppløsning og skarpere bilde. Men det handler minst like mye om størrelse.

Filmskapere og TV-produsenter bruker nemlig ikke den ekstra oppløsningen kun for å få skarpere nærbilder, men også til å fange større scener med kameraet – store bilder som definitivt kommer best frem på en stor skjerm.

Noe av poenget med et høyoppløst bredformat er nettopp å kunne gjengi de store panoramasekvensene man ellers bare opplever på kino.

Et mer høyoppløst bilde med flere bildepunkter betyr at du kan se TV-bildene på en større skjerm enn før, uten at bildet blir grovkornet.

Mens du i bilderørs-TV-ens glansdager måtte sitte flerfoldige meter unna skjermen for å ha glede av en stor TV, kan du med dagens HD-signaler nøye deg med 2-3 meters avstand uten at bildet preges av "sagtenner" eller rutemønster.

42-tommerne har vært blant de mest populære størrelsene, men nå peker mye i retning av 46-tommere som den nye storselgeren. Det er ikke så vanskelig å forstå.

De koster ikke stort mer enn en 42-tommer av tilsvarende kvalitet, men tar vesentlig mindre plass enn en 50-tommer. Flere av de nyeste 46- og 47-tommerne er blitt svært så slanke og lekre, og kan lett gli inn i de fleste stuer.

Samsung UE46B7070WW – Best i test!

+ Gnistrende skarpt og kontrastrikt bilde
+ Fullspekket med utstyr

- Slank lydgjengivelse


Samsung har klart å toppe seg selv med dette apparatet. Svartnivået fra det LED-baserte bildepanelet er formidabelt, og fargegjengivelsen og skarpheten er dessuten i absolutt toppklasse. Designmessig setter den også konkurrentene i forlegenhet med en tykkelse på tre centimeter. At den i tillegg tilbyr en hel del nyttige funksjoner som vil øke tv-ens bruksområde gjør at vi gir aller tomler opp for Samsungs 7-serie. Utsøkt design-tv med glimrende tilleggsfunksjonalitet man får lyst å utforske.
Pris: Kr 22.000
Les mer om dette produktet på lydogbilde.no

Sony KDL-46V5500 – Beste kjøp

+ Sylskarpt HD-bilde
+ Velutstyrt

- Krever en del justering for å yte optimalt


Sony har laget en tv som gir sylskarpe bilder rett fra esken, og kun mindre justeringer skulle til før vi kunne nyte HD-lignende bilder selv med vanlig tv-signaler. Den utrolige skarpheten fungerer i de fleste tilfeller, bortsett fra når man har rekker med findetaljer som strikkede plagg, striper osv. Da flimrer bildet i disse områdene. Kontrasten og svartnivået er virkelig imponerende til LCD å være, og Sony V5500 kan gjerne brukes som filmskjerm. Glimrende flerbruks-tv med innebygd RiksTV dekoder.
Pris: Kr 15.000
Les mer om dette produktet på lydogbilde.no

Panasonic TX-P46G10E

+ Meget bra svartnivå
+ Naturlige farger

- Begrenset lysstyrke i standardmodus


Panasonic har forsøkt å gjøre EU til lags med sitt strømgjerrige og miljøsparende bildeoppsett, men det går litt utover bildekvaliteten. Altfor lite lys og kontrast gjør at tv-en kapitulerer i lyse omgivelser med økomodus aktivert. Selv i mørklagt rom er fabrikkbildet for mørkt. Om du derimot slår av strømsparingen, og jekker opp lys og kontrastinnstillingene litt, kan du få et knallbra bilde. Tv-en er en fin filmskjerm, og fungerer glimrende med raske bilder som sport og fotball. Men det forutsetter altså at man overstyrer Panasonics "grønne linje".
Pris: Kr 15.000
Les mer om dette produktet på lydogbilde.no

Grundig Vision 9 47

+ Naturlig og behagelig bilde
+Fyldig og bred lydgjengivelse

- Begrensede innstillingsmuligheter


Grundig har slått på stortromma med denne toppmodellen, som utmerker seg med svært høy kvalitet på både bilde og lyd. Vision 9 er meget korrekt satt opp med nøytrale farger, og uten bruk av aggressiv, overdreven bildebehandling. Den prøver ikke å imponere deg med flashy farger eller overdreven kontrast, men ironisk nok er det nettopp derfor den imponerer likevel. I tillegg er lydgjengivelsen helt klart noe av det bedre vi har hørt på en TV, og definitivt det beste vi har hørt i denne prisklassen. Alt dette gjør Vision 9 47 til en komplett og gjennomført TV man kan leve lenge med.
Pris: Kr 19.995
Les mer om dette produktet på lydogbilde.no

JVC LT-47DV1BU

+ Superkompakt med bra bilde.
+ Fyldig og bred lydgjengivelse

- Kun 3 HDMI


LT-47DV1BU er et designmessig spennende apparat, som får mange av konkurrentene til å virke forhistoriske. Den superkompakte designen vil appellere til de som ønsker stor skjerm, men liten tv. Bildemessig er det lite å sette fingeren på, men kontrasten er ikke like bra som på de nyeste apparatene med LED baklysteknologi. God skarphet og en bra bevegelseskompensering gjør derimot at dette apparatet passer godt til raske bilder som sport og actionscener. Fin allround-tv fra JVC.
Pris: Kr 19.000
Les mer om dette produktet på lydogbilde.no

Sharp Aquos LC-46DH77E

+ Naturlig og behagelig bilde
+ Gode innstillingsmuligheter

- Kun 3 HDMI

Denne skjermen fra Sharp kan hevde seg mot de beste, og de mange justeringsmulighetene vil tiltale entusiastene som liker å kalibrere seg frem til perfekt bilde. Selv med konvensjonell LCD-teknologi leverer LC-46DH77E en bildekvalitet som ligger høyt oppe når det gjelder kontrast og svartnivå. Fargebalansen er utmerket ut av esken, men blir enda bedre etter en liten korrigerende justering. Brukergrensesnittet er godt, om enn litt smått når det gjelder lesbarhet . LC-46DH77E er totalt sett en glimrende tv for både film og sport. I høst kommer Sharp med sine LED-tv-er, og da bør nok konkurrentene passe seg.
Pris: Kr 15.000
Les mer om dette produktet på lydogbilde.no

Toshiba 46XV550D

+ God skarphet, kontrast og fargebalanse til prisen

- Krever noe justeringer
- Kun 3 HDMI og MPEG2


Toshiba 46XV550D er en god allround- tv man som du ikke trenger å bruke lang tid på å justere. Den har et behagelig skarphetsnivå og bra fargebalanse. Kontrast og svartnivå er bra, og det gir et uanstrengt og naturlig bilde uten de store irritasjonsmomentene. Tv-en gir god skarphet med både SD og HD kilder, og fungerer bra med bilder av både lys og mørk karakter. Lyden er litt tilslørt, men som tv og filmmonitor er den et godt og rimelig alternativ.
Pris: Kr 14.000
Les mer om dette produktet på lydogbilde.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.