RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Storsatsing på Søndre Nordstrand

Nå er vel ikke forholdene på Søndre Nordstrand så ille som været tilsa da statsminister Jens Stoltenberg og statsråd Åslaug Haga kom til Frivillighetssentralen på Holmlia fredag. Men Hovedstadsmeldingen forteller om at det er nødvendig med innsats i bydelen, og den lover Regjeringen skal komme.

Søndre Nordstrand: Nå er det ikke første gang Jens Stoltenberg har besøkt Søndre Nordstrand, men ikke noen gang tidligere har han hatt slik "bagasje" med seg. For fredag var bilen full av Hovedstadsmeldingen.

Men saken var ikke mer alvorlig enn at statsministeren og statsråden hadde god tid til både å snakke med mottakelseskomiteen bestående av Ove Bevolden, mannen som kanskje hadde mer helgens store Holmlia-dager i hodet, og styreleder i Holmlia Nærmiljø, Jan Olav Baden. Og det ble et trivelig gjenhør med elever fra Hallagerbakken skole som hadde tatt oppstilling og sang for gjestene.

Stor interesse

Men innenfor døren var det alvor. Her skulle nemlig Regjeringen presentere det som skal styre satsing i hovedstaden fremover, og spesielt Søndre Nordstrand. Og da var det naturlig at både presse og representanter for de ulike partier var til stede.

Satsing

Riktignok omhandler Hovestadsmeldingen hele byen, men to steder er nevnt spesielt; det er Groruddalen og Søndre Nordstrand. Førstnevnte har jo allerede hatt fokus en stund, men det har ligget i kortene at det nå er Søndre Nordstrands tur.

Dette er en melding med dypt alvorlig budskap, sa statsministeren innledningsvis.

For det tykke dokumentet forteller både om hvordan det står til i Oslo, og hva Regjeringen mener det er riktig å sette søkelyset på for å bedre forholdene.

Vi er her på Holmlia for her er det et mangfold og hvor dette respekteres. Her tar de mangfoldet på alvor.

Men mangfoldet drar også med seg store oppgaver. Og disse må vi gjøre noe med, sa Stoltenberg.

Barnehager, skoler og kvinner er sentrale stikkord for hvor det skal satses. Alle 4- og 5-åringer skal få en kjernetid i barnehage. Dette er ikke minst for å styrke norsk-kunnskapene og lære barna sosialt samkvem.

I alle bydeler skal det være en kunnskapsskole som gir tilbud ut over det som er knyttet til den vanlige skoledagen. Og kvinner, spesielt de av utenlandsk opprinnelse, skal ut av stuedøren, lære og komme i arbeid.

Miljøvaktmester er et nytt begrep. Dette er personer som skal ha en spesiell sosial oppgave. De skal lære innflyttere å "bo norsk", og dermed finen seg til rette.

Det har vært satsningsprosjekter tidligere. I mange år har fokus stått på Oslo indre øst. Så kom Groruddal-prosjektet som Hovedstadsmeldingen sier skal videreføres. Og så er det nye nå - full mobilisering for å gi Søndre Nordstrand et løft.

Det som imidlertid er noe betenkelig, er at det ikke følger penger med det tykke dokumentet.

Det er kommunene som skal sørge for det lokale selvstyre, sa statsråd Åslaug Haga.

Men er det først sagt A, så må det vel også komme en B.

Reaksjoner

Kort etter at meldingen ble lagt frem, kom kommentarene. Byrådsleder Erling Lae (H) sier det er lite nytt, og at det nå er viktig at alle politikere og partier står sammen om et felles løft. Knut Even Lindsjørn, listetopp for SV tror integreringsarbeidet må begynne allerede i barnehagene.

Både Rune Gerhardsen og Lindsjørn sier at de er fornøyd med at Groruddalen og Søndre Nordstrand prioriteres når det gjelder integrering. Hovedstadsmeldingen skal nå helt sikkert finlese, og så kommer flere kommentarer. For med kommunevalgt - både til bystyre og bydelene om noen få måneder, må det være mye å hente i fredagens fremlagte dokument.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere