RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stortest: Webkameraer


BÅDE OG: Testen omfattet åtte kameraer fra fem produsenter. Noen utmerket seg i positiv retning, og noen i negativ.
BÅDE OG: Testen omfattet åtte kameraer fra fem produsenter. Noen utmerket seg i positiv retning, og noen i negativ.
Microsoft NX-6000 og Logitech QuickCam UltraVision ble vinnerne i vår store webkameratest.

HARDWARE.NO: Et webkamera brukes til å overføre levende bilder via nettet. Ikke minst har det tatt chattingen til nye høyder, fordi det gir deg muligheten til å se hvem du "snakker" med. I vår test konsentrerte vi oss om åtte kameraer fra fem produsenter, med priser fra drøyt 300 til snaut 700 kroner. Noen utmerket seg i positiv retning, og noen i negativ.

Best i test

Microsoft NX-6000/VX-7000
(Disse to modellene fra Microsoft kjører vi sammen, da de har identiske tekniske spesifikasjoner.)
Tekniske data:
* Oppløsning video: 2,0 megapiksler
* Oppløsning på stillbilder: 7,6 megapiksler (interpolert)
* 3x digital zoom
* Laveste pris: 410,- / 539,-
Design/bruk: Begge kameraene har et spesielt design, som man enten liker eller misliker. NX-6000 er konstruert for å brukes på en bærbar PC, mens VX-7000 er et bedre valg for den stasjonære. Her skulle vi gjerne sett et fjærbelastet klipsfeste slik at den satt bedre fast på LCD-skjermen, men det fungerer rimelig greit. Begge kameraer skal være optimalisert for Live Messenger, og den praktiske bruken viser at de fungerer meget godt.
Konklusjon: Begge kameraene har vært en fornøyelse å bruke. De har en suverent enkel installasjon, helt ok programvare, stabile drivere og høy oppløsning. Førsteprisen går til NX-6000.

Logitech QuickCam Ultra Vision

Terningkast: 5
Tekniske data:
* Oppløsning 1,3 MP
* Maks videooppløsning 960 x 720
* Maks bildeoppløsning 1280 x 960 (2304 x 1728 - 4MP interpolert)
* Laveste pris: 590,-
Design/bruk: Den sølv-/kromfargede designen faller i smak. Bøylen gjør kameraet enkelt å feste på en LCD-skjerm, men ble litt i slappeste laget på den bærbare. RightLight2-programvaren bidrar til at kameraet gir svært skarpe bilder. Lysmålingen er svært intelligent og sikrer balanse. Støydempingen fungerer godt.
Konklusjon: Dette er bildemessig et av de beste webkameraene. Det har svært gode farger og skarpe, klare bilder, noe som beviser at linsekvaliteten er viktigere enn antallet megapiksler. Da det sitter litt løst på bærbare, vil vi dog ikke anbefale det til dem som kun har dette.

Creative Live!Cam Voice

Terningkast: 4
Tekniske data:
* Oppløsning 1,3 MP
* Maks videooppløsning 1280 x 960 (interpolert)
* Maks bildeoppløsning 5,0 MP (interpolert)
* Laveste pris: 319
Design/bruk: Kameraet har et elegant og moderne design i sort og sølv. Det har i likhet med de to Optia-kameraene en klemme som kan festes over en LCD-skjerm eller skjermen på en bærbar. Selve kamerahuset er festet på et kuleledd og kan dreies fritt.
Konklusjon: Creative Live! Voice er et pent designet kamera med brukbar optikk, en god vidvinkellinse, god bildehandling og gode farger. Som med mange andre kameraer blir raske bevegelser på video ganske slørete.

Philips SPC900NC

Terningkast: 4
Tekniske data:
* Oppløsning 1,3 MP
* Video med inntil 90 bilder i sekundet
* 8x digital zoom
* Laveste pris: 575,-
Design/bruk: Designen er lett gjenkjennelig for dem som har hatt Philips-kamera tidligere. Men foten er endret, slik at man nå lett kan plassere kameraet på alle typer skjermer. Likevel kan man oppleve problemer med at kabelen kan trekke kameraet ut av stilling på en CRT-skjerm. En negativ faktor med dette kameraet er begrenset opptaksvinkel.
Konklusjon: Kameraet har god fargegjengivelse og helt ok design. For enkel bruk med MSN og andre chat-klienter fungerer det utmerket. Programmerbart opptak savnes, men kan muligens løses ved hjelp av tredjepartsprogram.

Logitech QuickCam Sphere

Terningkast: 3
Tekniske data:
* Oppløsning 2MP Carl Zeiss optikk
* Maks videooppløsning 1600x1200
* Maks bildeoppløsning 8MP (interpolert)
* Laveste pris: 673,-
Design/bruk: Kameraet har et helt greit design. Man kan også velge å fjerne stangen i midten og plassere kulen (kamerahuset) direkte i foten. En annen smart finesse er at kameraet er motorstyrt. Det vil si at du kan fjernstyre det med noen små motorer som styrer bevegelsene både sideveis og opp-ned.
Konklusjon: Hovedgrunnen til å kjøpe dette kameraet vil nok være motorstyringen, men denne var en smule skuffende. Hakkende bevegelser og ganske mye motorstøy gjorde at denne funksjonen ganske raskt mistet nyhetens interesse.

Creative Live!Cam Optia

Terningkast: 3
Tekniske data:
* Maks videooppløsning 640x480
* Maks bildeoppløsning 1280x960 (interpolert)
* Glasslinse
* Laveste pris: 392,-
Design/bruk: Kameraets fot er meget god, og om man har en CRT-skjerm, kan man ha den stående oppå skjermen med det fjærbelastede klipset liggende flatt i utgangsstilling. Du har 270 graders høydejustering, det vil si at du kan filme det som forgår bak skjermen også i alle fall til en viss grad.
Konklusjon: Dette kameraet gir oss litt problemer. Det er pent designmessig, det fungerer rimelig bra under dårlige lysforhold og har en fargebalanse over gjennomsnittet. Det som trekker ned, er mangelen på innebygget mikrofon samt oppløsningen.

Lenovo USB WebCamera

Terningkast: 2
Tekniske data:
* Oppløsning 1,3 MP
* Videofilming inntil 640 x 480
* 2 mikrofoner med støyreduksjon
* Laveste pris: 591,-
Design/bruk: Når det kommer til design, har nok Lenovo mye å lære av de mer kjente merkene. Kameraet virker billig, med et umiskjennelig plastpreg. Foten er tynn og lite solid. Lenovo skal likevel ha et pluss i margen for at de sender med en kameraveske.
Konklusjon: Installasjonsprosedyren er litt tungvint. Selve kameraet virker billig, men fungerer likevel greit så lenge man ikke skal plassere det på toppen av en CRT. Programvaren er treg og litt gammelmodig, ofte med nokså treg respons.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere