*Nettavisen* Nyheter.

Stortingsdrøm i det blå

KLAR FOR NY STATSMINISTER: Afshan Rafiq mener Norge allerede er moden for en statsminister med minoritetsbakgrunn. Foto: Foto: Stine Machlar

Drømmen om stortingsplass for høyrefolk flest i Oslo øst, kan gå rett vest.

Klikk på bildet for å forstørre.

FIRE I DAG: Med regjeringsmakt etter valget, kan kandidater godt nede på Høyres stortingsliste rykke frem som vararepresentanter. Oslo–benken har i dag fire fra Høyre.

GRORUDDALEN: Oslo Høyre har nesten bare plass til kandidater fra vestkanten i toppen av sin liste til stortingsvalget til høsten. I hvert fall hvis vi skal legge resultatet av urnominasjonen til grunn.

På de åtte øverste plassene på innstillingen etter den rådgivende uravstemningen, er det kandidater kun èn kandidat fra fra den tradisjonelt røde østkanten. På niendeplass finner vi Afshan Rafiq (37) fra Groruddalen.

– Jeg tenker det er viktig for at et parti skal vinne et valg at de har representasjon fra alle deler av byen, både fra øst og vest, sier Rafiq.

Afshan Rafiq er glad i bydelen sin og mener det bare vil være positivt for Høyre om en som kjenner bydelen står på stortingslista.

– Jeg mener at Groruddalen er en viktig del av Oslo, og det er ikke til å undervurdere hvilken betydning velgerne i Groruddalen kan ha. Historisk har vi jo sett at det partiet som vinner Groruddalen, vinner valget, sier hun.

Les også: Stortingsplass i det blå for høyrefolk i øst

Tøffe kamper

Oslo Høyre Groruddalen har satt Afshan Rafiq øverste på sin liste. De har også støttet henne gjennom prøvenominasjonene og urnominasjon. Nå vil Rafiq gi Groruddalen det hun har lovet.

– Jeg føler at med det resultatet som foreligger nå har jeg et spesielt ansvar til å ikke la disse menneskene som har troen på meg miste troen.

Om hun sikrer seg en god nok plass på nominasjonslista til å komme inn på Stortinget får Rafiq vite sikkert 11. februar. Da vedtas den endelige lista.

– Kamper er alltid litt tøffe å kjempe, sånn er det med alle kamper. De foreløpige resultatene har gitt meg en veldig god backing og det gir meg inspirasjon og styrke til å kjempe videre, sier hun.

Selv om Afshan Rafiq er innvandrer, tror hun ikke minoritetsbakgrunnen er hennes sterkeste kort i kampen om en stortingsplass.

– Jeg tror nok det er en fordel, men jeg vil si at det er mange andre kvalifikasjoner med meg som er viktigere. Det er helse, familiepolitikk og integrering som ligger mitt hjerte nær, i tillegg til det at jeg er fra Groruddalen, og kjenner godt til utfordringene og behovene der.

Grorudalen-politikk

Målet for Afshan Rafiq nå er å komme inn på Stortinget enda en gang, slik at Groruddalen blir representert der.

– Jeg vet hvor skoen trykker. Jeg vet hvilke utfordringer og muligheter som ligger i Groruddalen. og derfor så vil jeg være en viktig brobygger mellom Groruddalen og rikspolitikken.

Politikeren ønsker å snu synet på Groruddalen fra en bydel med problemer til en plass med ressurser.

– Jeg har et veldig godt forhold til Groruddalen. Veldig mange ser på Groruddalen som et område med bare problemer. Den mentaliteten har jeg kjempet i mot fra første dag, for jeg ser på Groruddalen som mulighetens dal, sier Rafiq.

Les også: Høyrepolitikker i mot hijab i ordensstillinger

Klar for ny statsminister

Rafiq tror Norge er klar for en statsminister med minoritertsbakgrunn, det viktigste er hva personen står for.

– Jeg tror nok man allerede er moden for det. Det er bare et tidsspørsmål. Ut ifra mitt eget ståsted så er det jo viktig at de som har kvalifikasjoner, de som er gode, de som kan lede dette landet får muligheten til det uavhengig av om man er brun eller hvit, eller hva man nå er. Det viktigste er at man kan styre landet, sier Rafiq.

LES PORTRETT AV HØYRELEDER ERNA SOLBERG: Det er ikke bare stress med Erna

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.