Gå til sidens hovedinnhold

Støtten er for lav

Thomas De Mora, venstrepolitiker og beboer ved Birkelunden, mener byantikvarens støtte til oppussing av fredede bygårder er alt for lav.

GRÜNERLØKKA: Nylig oppfordret byantikvaren private eiere rundt Birkelunden til å søke om støtte til oppussing. Med en samlet pott på 1,8 millioner kroner, mener De Mora at utgiftene for den enkelte beboer likevel vil bli mange ganger dyrere enn den er for eiere som slipper å ta hensyn til at gården er fredet.
Bare ett vindu kan koste tre tusen ekstra å pusse opp. Da sier det seg selv at 1,8 millioner kroner blir knapt fordelt på et så stort antall gårder, sier han til Østkantavisa.

Større kostnader

De Mora tror merkostnadene blir langt høyere for den enkelte beboer enn det de 1,8 millionene vil kunne dekke.
Jeg skjønner at ikke alle som søker kan få støtte, men jeg er redd dette bare blir en dråpe i havet. Behovet er åpenbart stort, og fordeler man dette utover de over hundre bygårdene lokalisert innenfor det aktuelle området blir det ikke mange kronene på hver, sier venstrepolitikeren.

Kommunen på banen

Samtidig mener De Mora at kommunen bør gå foran med et godt eksempel i området.
Disse midlene går som kjent ikke til opprustning av bygg og anlegg i offentlig eie. Likevel mener vi i Venstre at det er viktig å sende positive signaler til beboerne i området, ved at kommunen engasjerer seg mer i nærområdet. Ta Birkelunden, for eksempel. Det er jo ikke en direkte vakker park slik den ser ut i dag, mener han.

Kartlegger området

Informasjonsansvarlig Nils Anker hos byantikvaren ønsker ikke å kommentere Venstres utspill direkte, men forteller at hensikten i første omgang er å kartlegge nabolagets behov for støtte.
Med utlysing av tilskuddsmidlene vil vi lettere få en oversikt over hvilke behov beboerne eller eierne i fredningsområdet ser at de har. På den bakgrunn vil vi eventuelt kunne søke om en større tildkuddssum i årene som kommer, forklarer han. Videre presiserer han at tilskuddsmidlene er ment som en oppmuntring til å igangsette vedlikehold på et antikvarisk grunnlag.
Vi ser fram til å få inn så mange søknader som overhodet mulig, avslutter han.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus