Gå til sidens hovedinnhold

Støtter idé om kunstsenter i Ullevålsveien 5

Når hele Kunsthøgskolen skal samles i Seilduksgata om noen år, ønsker stiftelsen UV5 å starte et kunstsenter for alle i Ulevålsveien 5, der Statens Kunst,- håndverks- og kunstindustriskole i dag ligger. Oslo Venstre støtter ideen.

ST. HANSHAUGEN: Vi synes det er viktig at bygningen skal være et åpent kunstsentrum, sier Venstre-poltiker Mona Helene Grønlie. Førstekandidaten på partiets bydelsliste er opptatt av å opprettholde et sted for kultur i lokalmiljøet, og mener planene om byens aller første kunst- og kultursenter er svært spennende. I 2010 skal alle fakultetene på Kunsthøgskolen samlokaliseres i Seilduksgata på Grünerløkka, og dette betyr utflytting for studentene i Ullevålsveien 5. Her går det i dag rundt 250 studenter som tilhører halve fakultetet for design og hele fakultetet for visuell kunst. I tilegg huser bygget Kunstindustrimuseet, som etter planen skal flytte inn i lokaler på Tulinløkka.

Her skal vi ha 100 atelieer og flere åpne verksted hvor folk kan leie seg inn, sier bystyrekandidat på Venstres liste og kunstner Ståle Sørensen. Han er overlykkelig over initiativet til de tidligere studentene ved Kunsthøgskolen, og deres planer for den 3000 kvadratmeter store bygningen.


Åpent for alle

Prosjektansvarlig for UV 5 (Ullevålsveien 5), Maria Sundby, forteller at grunnlaget for ideen om et kunst- og kultursenter tok form siden Oslo kommune ofte selger unna store eiendommer, som kunstnere kunne tatt i bruk. Det er et problem for mange kunstnere å finne atelierplass i byen, og Sundby synes det også er betenkelig at Oslo ikke har et større kunst- og kultursenter, som ofte er vanlig i andre land. Det er likevel svært viktig at huset ikke bare skal brukes av kunstnere.

Det er først og fremst et åpent visningsrom som tilbyr noe annet enn det store nasjonale sentre gjør, sier Sundby. Man ser for seg at både nasjonale og internasjonale gjestekunstnere kan bo å arbeide opptil en fire-månedersperiode. Her skal det være verksteder som kan brukes på dagtid, i tillegg til 100 atelier som leies ut. Man skal også legge tilrette for en café, og tilholdssted for flere mindre kunstorganisasjoner.

Dette huset er veldig perfekt siden det ligger så sentralt, sier Sundby. De fire initativtagerne i UV 5 har bred støtte i ryggen, og Sundby forteller at både byutviklingsbyråd Merete Agerbak-Jensen og kulturbyråd Anette Wiig Bryn stiller seg positive til prosjektet.

Man håper på å inngå en avtale slik at man vil få statlig og kommunale tilskudd for å drifte kunstsenteret.


Positive

Vi er positive til at en fremtidig bruk av bygningene innebærer kunstformidling, sier informasjonsansvarlig Nils Anker hos Byantikvaren. Bygningene er i fredningsklasse, og det er en forutsetning at man ved fremtidig bruk tar hensyn til de høye kulturhistoriske og arkitektoniske verdiene som bygningene innehar.

Det er litt vemodig, men også veldig spennende å flytte, sier rektor ved Kunsthøhskolen, Peter Butenschøn. Han forteller at bygningene som ble bygget for over 100 år siden i dag mangler fleksibilitet og rom for moderne medier.

Jeg kjenner ikke til planene om et kunstsenter, men mener det ville være strålende om huset fortsatt brukes til kunst og håndverk etter utflytting, sier Butenschøn. Den ruvende bygningen i Ullevålsveien 5 stammer fra 1903 da Statens Kunst og håndverks og kunstindustriskole fikk sitt eget bygg. Komplekset ble tegnet av den kjente historiearkitekten Bredo Greve, og er holdt i tysk nyrenessansestil med art nouveau ornamentikk.

Nå får vi snart et nytt kultur kraftsentrum i Bjørvika, og nettopp derfor trenger man et kunstsenter for lokale kunstnere og beboere her, sier Grønlie engasjert.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene