RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Strø med skjellsand og hagegjødsel


STØDIG: Hvit og glatt gangsti kan forårsake mye skade. Gartner Tor Smaaland anbefaler en blanding av hagegjødsel og skjellsand for å holde deg på beina.
STØDIG: Hvit og glatt gangsti kan forårsake mye skade. Gartner Tor Smaaland anbefaler en blanding av hagegjødsel og skjellsand for å holde deg på beina.
Med riktig strøing unngår du skader både på deg selv og vekstene i hagen.

Klimaendringene er en konstant trussel mot vår eksistens. Fra den ene dagen til den andre kan trapp våt av vinterregn forvandle seg til speilblank is, og gi deg en farlig start på dagen der du uforsiktig tusler ut etter avisen i bare tøfler og morgenkåpe.
I utgangspunktet er det tre måter du kan gjøre trapp og oppkjørsel sklisikker, sier anleggsgartner og forfatter Tor Smaaland.
Du kan kjøre på med midler for å unngå å gli, satse på midler som smelter snø og is, eller velge en kombinasjon av disse. Kombinasjonsløsningen er helt klart den beste.

Sand og grus

For å ta strømidler først: Å velge det første man kommer over, for eksempel et par spadetak fra barnas sandkasse, kan føre riktig galt avsted.
Ikke bruk natursand. Den inneholder runde korn. Du kan jo selv tenke deg hvordan det går hvis du strør hard is med runde, frosne korn - de ruller unna som perler. Velg heller en eller annen form for maskinknust grus, som har en mer kantete overflate, anbefaler Smaaland.
Jeg vil anbefale å strø med finfraksjonert sand, med størrelse på 0-4 mm, sier overingeniør i Statens vegvesen, Roar Støtterud. Vegvesenet har forsket for å finne beste strømateriale i mange år, og valget har altså landet på størrelsesorden 0-4 mm. Støtterud mener det er gode muligheter for å få denne sanden til en rimelig pris.
Det er ikke noe poeng å kjøpe sand i dyre dommer på bensinstasjoner. Spør en grusprodusent, der får du sannsynligvis litt grus gratis, som du kan ha stående klar i en kasse.

Smeltemidler

På riksveiene er det salt som gjelder. I din egen hage er dette en dårlig idé.
Det ville jeg ikke brukt utenfor mitt eget hus, nei. Det blir dratt inn i huset og er dårlig for både skotøy og dyrepoter, advarer Støtterud.
Vanlig koksalt er som gift for vegetasjonen. Når regnet og mildværet kommer, renner saltet ned i hagen og kan ødelegge mye, legger Smaaland til.
Et alternativ er salt ment spesielt for issmelting, som du får kjøpt for eksempel i byggvareforretninger. Men disse koster mye mer enn vanlig salt, og er dessuten heller ikke særlig bra for hagen, sier Smaaland. Han anbefaler i stedet en kombinasjon av gjødsel og skjellsand.
Man bør tenke fremover, og bruke et strømiddel som også kan komme til nytte om våren. Skjellsand inneholder mye kalk, som hagen har bruk for. Hvis du i tillegg blander inn en firedel med vanlig hagegjødsel, som også inneholder salter, vil den smelte skjellsanda ned i isen, og du får en fast og ruglete overflate. En siste mulighet for å hindre fall, er å gjøre noe med fottøyet. Bruk brodder, piggsko eller staver, så kommer du deg helskinnet gjennom denne vinteren også.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere