*Nettavisen* Nyheter.

Stråle-skeptikerne slaktes

Gry Olfei Solbraa målte for en tid tilbake strålingsnivået i Røa sentrum. Hun er én av de som er skeptiske til grenseverdiene i Norge. Nå får hun og andre skeptikere kritikk fra forsker Lars Klæboe (innfelt) ved Statens strålevern.

–Kan ikke vitenskapelig dokumenteres.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

RØA/ØSTERÅS: På kontoret i lokalene til Statens strålevern på Østerås, har Klæboe lest Akerspostens oppslag om strålefrykten i Bydel Vestre Aker. Da Gry Olfei Solbraa 15. oktober gikk ut og fortalte om sin frykt for stråling i Røa sentrum, syntes Klæboe det var nok. Han mener rett og slett frykten for stråling er fullstendig overdrevet.

– At det skal være farlig å bevege på Røa, er en sannhet med modifikasjoner. Mildt sagt, sier Klæboe.

– Ikke mer stråling i Norge

Statens strålevern er av blant andre Sissel Halmøy i Miljøvernforbundet, blitt sterkt kritisert for å operere med for høye grenseverdier for stråling. Halmøy har tidligere pekt på at grenseverdiene er langt lavere i EU-landene.

– Det er kun enkelte land som blant andre Italia og Hellas som har lavere grenseverdier. Da gjelder basestasjoner for mobilnettet. Og da er det politiske beslutninger som ligger bak, og ikke fagmiljøene som har stått bak. Ellers har Norden og EU-landene de samme grenseverdiene som Norge. Hvor de får det fra at det er mer stråling i Norge, vet jeg ikke. Sånn er det nemlig ikke, sier Klæboe.

Han mener det ikke finnes sammenhenger mellom stråling og helseplager.

– Sprer frykt

– Det finnes ingen dokumentasjon på at helseplager kommer av stråling i det offentlige rom. Vi som er forskere forholder oss til vitenskapelige fakta. Hver gang vi har bedt om dokumentasjon, blant annet fra Miljøvernforbundet, så har vi aldri fått det. Ingen av påstandene er dokumentert! Miljøvernforbundet sprer frykt, slår Klæboe fast.

Og han skjønner ikke hvorfor.

– Vi klør oss i hodet over det. Men de har ikke kompetanse nok til å forstå seriøs forskning. Deres dokumentasjon bygger blant annet på avisutklipp og generell synsing. Vi begynner å bli lei dette.

– Stråling tett på

Klæboe peker på at den sterkeste strålingen ikke kommer fra for eksempel fra basestasjoner.

– Det er radio- og TV-signaler som står for den sterkeste strålingen. Men kilden for dette er som regel langt unna mennesker. Stråling fra trådløse nettverk er enda svakere.

Klæboe gir dog skeptikerne rett i én ting.

– Å være tett inntil en basestasjon vil gi sterk stråling. Du vil føle at du blir varm. Dette er samme strålingen som er i mikrobølgeovnen din. Men i ovnen er strålingen mye, mye større.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.