RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Strålingssituasjonen blir mye verre hvis man fjerner basestasjonen»


Sverre K. Myren frykter at lokale basestasjoner blir fjernet i Bydel Søndre Nordstrand. Han mener det vil føre til dårligere mobildekning i området.
Sverre K. Myren frykter at lokale basestasjoner blir fjernet i Bydel Søndre Nordstrand. Han mener det vil føre til dårligere mobildekning i området. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

Jeg leser i avisen at AU er bekymret for stråling fra ulike radiosystemer i området vårt. De ønsker å «…innføre føre var-prinsippet…». Samtidig har de foreslått konkrete tiltak:

(1) Fjerne kraftige mobilmaster og installasjoner

(2) Restriksjoner av trådløse nettverk på barne- og ungdomsskoler samt videregående skoler

(3) Restriksjoner på mobiltelefoner i barnehager.

Som fagmann med lang erfaring innenfor IKT og beboer i området, vil jeg gjerne komme med en kommentar, og litt nyttig informasjon. Dette er teknisk komplisert, men jeg forsøker å holde dette på et nivå som de fleste av avisens lesere vil kunne forstå. Kommentarene knytter seg primært til (1) ovenfor.

Vedtaket er sikkert godt ment, og bekymringen på vegne av beboerne i bydelen er trolig ekte.

Ved behandling av slike kompliserte saker burde man følge noen grunnleggende trinn, for eksempel:

(A) Kartlegge og vurdere problemet – er det virkelig et problem, hvor stort er det?

(B) Diskutere mulige tiltak for å redusere problemet.

(C) Vurdere konsekvensene av tiltakene.

(D) Foreslå gjennomføring av konkrete tiltak.

AU sier selv at de «…ikke har så stor kompetanse…» på dette og «…har ikke råd til store og kostbare utredninger…». Det er vel deres punkt (A). Det er en ærlig sak å ikke ha fagkompetanse, men når det foreslås til dels drastiske tiltak (B)/(D) uten at jeg kan se at de så langt har gjennomført noen konsekvensutredning (C); er det grunn til uro.

Når det gjelder problemet (A) så er det Statens strålevern som gjør faglige vurderinger og gir retningslinjer for maksimalnivåer for radiostråling fra ulike nett. Det er fortsatt ikke dokumentert at stråling innenfor disse nivåene er skadelig. At noen opplever ulike former for overfølsomhet for radiostråling eller elektriske felt kan ikke gi et AU myndighet til å overprøve slike faglige vurderinger.

Hva med konsekvensene? De to omtalte radionettene; nødnettet og mobilnettene, har faktisk viktige funksjoner i samfunnet.

Nødnettet er der for å lette kommunikasjonen mellom nødetatene i et krisetilfelle og på den måten redde og liv og verdier. Nytten burde være åpenbar.

Mobilnettene er der for at vi skal kunne bruke mobiltjenestene vi har blitt så avhengige av; (tale, data, alarm, m.fl). Dette er grunnleggende tjenester i samfunnet i dag. Fjerner man deler av den tekniske infrastrukturen for nettene gir dette dårligere dekning for tjenestene. Brukerne vil trolig møte et slikt resultat med massiv motstand.

Når det gjelder mobilnettene så er det en viktig ting her som AU trolig ikke er klar over. Mobilterminaler (telefoner, PDA-er, o.a.) har det vi kaller «adaptiv effektstyring». Det betyr at terminalene måler nivået på signalet fra basestasjonen det er koblet opp mot, og avpasser sitt eget sendenivå etter dette for ikke å bruke høyere effekt enn nødvendig for å nå frem til basestasjonen.

Lavere effekt fra basestasjonen betyr dermed at mobilterminalene vil sende med høyere effekt enn nødvendig, og dette gir langt mer stråling hos brukerne. Altså det motsatte av det man håper på!

Konkret i det området jeg bor er det et borettslag som nå truer med å gå rettens vei for å få fjernet en basestasjon på naboeiendommen. Da vil strålingssituasjonen blir mye verre og dekningen mye dårligere dersom man mot all fornuft skulle få gjennomført dette tiltaket (1).

Personlig vil jeg gjerne bidra til å hindre dette; jeg var selv i sin tid en initiativtaker til å få flere lokale basestasjoner i området fordi Telenor Mobil ikke hadde god nok dekning hos oss. Dette har altså ikke ført til høyere strålingsnivå for våre beboere, tvert i mot har det ført til mindre stråling lokalt og samtidig bedre dekning for alle i området.

De to andre foreslåtte punktene fra AU (2) og (3) kan jeg gjerne støtte. Helt greit å ikke bruke mobilnettene unødig og å stramme inn på bruken i skoleområder/ barnehager både for mobilnettene og trådløse lokalnett (WLAN). Det kan jeg gjerne være med på å kalle et «føre var-prinsipp».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere