RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Streik er nederlag

Det streikes fra i dag i Oslo kommune. Unio og motparten ved Oslo kommune (KS), meklet nesten to døgn på overtid før bruddet kom. Våre bydeler er spesielt hardt rammet av det første streikeuttaket. Lærere og ledere ved Godlia barneskole, Høyenhall barne- og ungdomsskole, Manglerud barneskole og Skøyenåsen ungdomsskole er ute i streik sammen med lærere ved Lambertseter videregående skole.

Oslo kommune verdsetter ikke vår kompetanse, sier forhandlingsleder Ellinor Gilberg i Unio etter bruddet. Et historisk lønnsløft fører til streik, heter det fra KS side.

Som vanlig ved slike konflikter kan det være vanskelig for en utenforstående å få tak i hva konflikten handler om. Når forhandlinger og meklinger ofte pågår over lang tid og krever gjennomgang av flere sider med detaljerte formuleringer, er det fordi det handler om kompliserte spørsmål. Men til syvende og sist handler det selvsagt om penger.

Og i tariffoppgjørene handler det om sammenligninger, hvordan en føler seg verdsatt i forhold til andre. Unio har medlemmer med lang utdanning, og de vil ha verdsatt utdanningen sin. Det mener KS og Oslo kommune da også at de har gjort.

Dernest handler det selvsagt om å holde på kompetansen i det offentlige i forhold til det private næringsliv. Dermed blir også den sammenligningen sentral. På toppen blir det fra enkelte hold hevdet at LO-forbundene får mer av Staten, som et slags «takk for sist» for støtten til den sittende regjering ved siste stortingsvalg. YS og Staten ble som kjent enige i helgen. I tillegg til å følge med på alle andre grupper utenfor eget fagforbund er det selvsagt også spørsmål om det er de unge eller de eldste arbeidstakerne som skal få mest i år , hvor mye skal gis sentralt og hva blir igjen til lokale potter og så videre.

Det eneste som er sikkert er at streik er nederlag. Den rammer i dette tilfellet mange elever og foreldre i våre bydeler. Streik er et lovlig virkemiddel i lønnskamp. Men konsekvensene for de involverte er nesten alltid større enn «gevinsten» ved en slik konflikt. Derfor håper vi partene kommer seg til forhandlingsbordet og ikke gir seg før de blir enige. I tariffoppgjørene handler det om sammenligninger

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere