Gå til sidens hovedinnhold

Strekker seg langt

Morgenstund har alltid gull i munn hos Terje Bjøro. Han er villig å strekke seg langt for å være ombudsmann for innbyggerne.

VOKSEN SKOG: "Jeg står opp 05.15 hver dag og sier morgenstunde hat gold im Munde! Da får man gjort mye frem til 23.00" Såpass frisk lød e-posten fra Bjøro da vi avtalte intervju. Rektoren hopper ut av sengen før de fleste av oss. Når vi møter ham like før ni i leiligheten i Arnulf Øverlands vei, har han allerede fått gjort mye. Han serverer nytraktet Bali-kaffe og bedyrer at uttrykket ikke er en klisjé. I hvert fall ikke i Bjøros hode.

Det er sånn. Morgenstund HAR gull i munn for meg, sier lokalpolitikeren, språkmannen og bokelskeren.

Intervjuet på toppen av en tåkefylt Voksensåsen er bare ett av dagens mange gjøremål for Bjøro. Vi har ikke dagsplanen hans. Men det er helt sikkert at han fyller dagen helt ut. Rektoren kaller seg ombudsmann for folket. Og det forplikter. Han digger å være grundig i forberedelser til møter og elsker å være sammen med folk. Da blir jo gjerne dagene hektiske.

Ja. De blir det. Men du rekker det du vil. Og ikke stress. For all del, ikke stress. Det hjelper ingen verdens ting.

Med sin oase av en hytte i Oslofjorden, får han enda mindre grunn til å stresse. Der pløyer han gjennom bøker. Og gjennom operaen får han og ektefellen kultur på høyt plan.

Vi er operaelskere begge to. Abonnement på den nye operaen er i boks allerede.

Fattigdom

Bjøro heller i Bali-kaffe i koppene og prater. Og han prater om mye. Om utenlandsreiser som ung mann. Reiser som fortsatt preger en del av hans engasjement. Han har nettopp kommet tilbake etter en tur til Øst-Timor. Der besøkte han blant annet et par flyktningleire.

Som 20-åring reiste jeg rundt i India og Nepal i to måneder. Å se så mye fattigdom på nært hold, var en vekker for en vestkantgutt som meg. Det gjorde dypt inntrykk. Jeg hadde ikke vært så engasjert i ting hvis jeg ikke hadde sett slike ting. Det preger mye av det jeg gjør.

Den pregete unge mannen ble senere cand.philol. med tysk, fransk og norsk. I tillegg fikk han med seg lederutdannelse. Først som småbarnspappa kastet han seg inn i politikken. Siden 1989 har han vært bydelspolitiker.

Vil ta tilbake makten

Bjøro ser at mange sliter i Vestre Aker. Som selvoppnevnt ombudsmann ønsker han å jobbe mye for at mennesker skal få det bedre.

Jeg ser ensomhet. Jeg ser at mange ikke har det bra og er isolerte. Av alle bydelene er det vi som har størst andel eldre. Innen eldreomsorgen er det mange som blir en kasteball. Det er så mye mer vi burde ha gjort. Samtidig har vi gode sykehjem med flinke folk. Generelt er det mange fantastisk flotte mennesker i Bydel Vestre Aker. Men vi har veldig mange sosiale oppgaver. Dem må vi løse innenfor knappe budsjettrammer.

Bjøro føler han må lese alt av sakspapirer, og være grundig for å få til noe. Han er muligens den som snakker mest i bydelsutvalget. Når han har fått fart på snakketøyet, kan det bli for mye for enkelte.

Plagsom

Noen synes nok jeg kan være plagsom. Det får så være. En må være grundig for å få til noe. Det er en grunn til at vi sitter der vi gjør. Vi har en jobb å gjøre.

Derfor fnyser han av tanken på førtidspensjonering. Mannen som elsker torskemiddager sammen med sin kone, varsler at han skal holde det gående en god stund til.

Folk holder seg godt i min familie. Forhåpentlig har jeg gode gener, sier han med et smil.

Og ser han ut i den tåkete utsikten og tenker litt. Han savner hunden sin.

Jeg merker det litt på formen at jeg ikke går så mye tur lenger. Håper jeg og datteren kan ha felles hund i framtiden.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter