RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stresset av tidlige juletegn


Slik ser Lille Grensen ut i starten av november, og ikke alle er like fornøyd med de tidlige juleforberedelsene.
Slik ser Lille Grensen ut i starten av november, og ikke alle er like fornøyd med de tidlige juleforberedelsene. Foto: FOTO: Anita Bakk Henriksen
Synet av pepperkaker og julegløgg i starten av november er lite velkomment blant folk flest fordi det minner om stresset som nærmer seg.

SENTRUM: DittOslo har vært gatelangs i hovedstaden for å sjekke julepulsen, og det er en tydelig unison enighet. Vent med julen til desember.

For tidlig

Personlig er jeg veldig glad i jul, men synes nok den komme litt for tidlig i butikkene. Bladene på trærne har jo knapt nok blitt gule før pepperkakene og marsipanen entrer dagligvarene, sier Randi S. Berg da vi treffer på henne i Karl Johans gate.

Kjøpepress

Og det viser seg at det er flere som mener det samme.

– Jeg synes julestemningen blir litt kvelt under kjøpepresset, selv om det til syvende og sist så klart er hyggelig å gi bort gaver på julaften, sier Inger Mari Vale som stort sett klarer å være i god tid med gavene.

Lite lønnsomt

Handelsstanden kan forstå at folk kjenner seg stresset, men forteller at jula kommer på cirka samme tid hvert år.

– For de som er bekymret over at julen skal komme tidligere for hvert år, så kan de ta det med ro. De er ikke lønnsomt å selge julevarer hele året, og det forstår også butikkene, sier utviklingssjef i Oslo Handelsstands Forening, Lars Fredriksen.

Kvinner planlegger bedre

Han mener at markedet er rasjonelt, og at kampen om å være først vil jevne seg ut. Men forklarer også at midten av november vil være relativt fast tid for julen i butikkene.

– Det er fremdeles flest kvinner som står for julehandelen, og de er bedre til å planlegge enn menn. Vi har en veldig god omsetning i november på grunn av dette, sier Fredriksen.I år er det beregnet at nordmenn vil svi av cirka 48 milliarder kroner på julehandel, og cirka prognoser i Oslo er 5,7 milliarder i desember.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere