*Nettavisen* Nyheter.

Stresset av tidlige juletegn

Slik ser Lille Grensen ut i starten av november, og ikke alle er like fornøyd med de tidlige juleforberedelsene. Foto: FOTO: Anita Bakk Henriksen

Synet av pepperkaker og julegløgg i starten av november er lite velkomment blant folk flest fordi det minner om stresset som nærmer seg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det kan av og til bli for mye av det gode, spesielt i midt oktober. Foto: FOTO: Arkiv

Klikk på bildet for å forstørre.

Vi nordmenn er glad i julen, og dette er noe av det vi forbinder med høytiden. Foto: FOTO: Arkiv

SENTRUM: DittOslo har vært gatelangs i hovedstaden for å sjekke julepulsen, og det er en tydelig unison enighet. Vent med julen til desember.

For tidlig

Personlig er jeg veldig glad i jul, men synes nok den komme litt for tidlig i butikkene. Bladene på trærne har jo knapt nok blitt gule før pepperkakene og marsipanen entrer dagligvarene, sier Randi S. Berg da vi treffer på henne i Karl Johans gate.

Kjøpepress

Og det viser seg at det er flere som mener det samme.

– Jeg synes julestemningen blir litt kvelt under kjøpepresset, selv om det til syvende og sist så klart er hyggelig å gi bort gaver på julaften, sier Inger Mari Vale som stort sett klarer å være i god tid med gavene.

Lite lønnsomt

Handelsstanden kan forstå at folk kjenner seg stresset, men forteller at jula kommer på cirka samme tid hvert år.

– For de som er bekymret over at julen skal komme tidligere for hvert år, så kan de ta det med ro. De er ikke lønnsomt å selge julevarer hele året, og det forstår også butikkene, sier utviklingssjef i Oslo Handelsstands Forening, Lars Fredriksen.

Kvinner planlegger bedre

Han mener at markedet er rasjonelt, og at kampen om å være først vil jevne seg ut. Men forklarer også at midten av november vil være relativt fast tid for julen i butikkene.

– Det er fremdeles flest kvinner som står for julehandelen, og de er bedre til å planlegge enn menn. Vi har en veldig god omsetning i november på grunn av dette, sier Fredriksen.I år er det beregnet at nordmenn vil svi av cirka 48 milliarder kroner på julehandel, og cirka prognoser i Oslo er 5,7 milliarder i desember.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.