RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Strid om forfallent hus


ENEBAKKVEIEN 264: Etter å ha vært forsømt i årevis er vaktmesterboligen ved Abildsø skole plutselig midtpunkt i en heftig debatt. Mange mener det er uforsvarlig at barnehagebarn daglig skal hentes og leveres her, i tillegg til skoletrafikken.
ENEBAKKVEIEN 264: Etter å ha vært forsømt i årevis er vaktmesterboligen ved Abildsø skole plutselig midtpunkt i en heftig debatt. Mange mener det er uforsvarlig at barnehagebarn daglig skal hentes og leveres her, i tillegg til skoletrafikken. Foto: Alle foto: Nina Schyberg Olsen
Alle er enige om at vaktmesterboligen ved Abildsø skole må pusses opp, men bør den brukes til skole eller barnehage?

ABILDSØ: I fjor skrev vi at Omsorgsbygg var i dialog med Utdanningsetaten om å overlate Enebakkveien 264 til dem, siden Abildsø skole trenger mer plass.

Nå er det imidlertid foreslått å bruke den gamle vaktmesterboligen til midlertidige lokaler for Storgården barnehage, som skal rehabiliteres til høsten.

Ikke plass til flere barn

Forslaget vekker reaksjoner hos FAU ved Abildsø skole. De er sterkt bekymret for både trafikksituasjonen og arealsituasjonen ved skolen.

– Politiet kan bekrefte at det er mange farlige situasjoner her, og vi snakker om 70 barnehagebarn som skal hentes og leveres. Det er vi sterkt imot, sa Cecilie Sollihagen og Marianne Altmann nylig i åpen halvtime hos Østensjø bydelsutvalg (BU).

– Det er også snakk om at barnehagen skal bruke skolegården når elevene har undervisning. Det betyr masse støy og bruken vil gå utover våre barn. Har dere sett på andre muligheter? Og hvordan skal dere klare å pusse opp det forfalne huset på så kort tid, undret de.

Heller ikke foreldre ved Storgården synes forslaget er optimalt. De vil helst ha brakker på friområdet ved siden av barnehagen på Manglerud.

LES OGSÅ: Vil ha tryggere skolevei på Abildsø

Uenighet i BU

Erland Bakke (H) og Ann Elseth (Frp) ville at BU skulle gå imot barnehage i vaktmesterboligen, men dette ble nedstemt.

– Skolen, FAU, elever og naboer er kritiske. Barnehageforeldre synes heller ikke det er en god løsning. Da bør det gå et varsko. Det er alarmerende hvis dette går gjennom, det går på kvaliteten. Barna i Storgården må ikke gå fra vondt til verre, sa Bakke.

– Vaktmesterboligen er fullstendig uegnet som barnehage og det vil bli altfor mye trafikk i et allerede overbelastet område. Jeg ser for meg et lite barn som løper ut og blir påkjørt. Jeg kan love dere at her kjøres det på rødt, sa Elseth bekymret.

Hanne Eldby (SV) mente BU måtte stole på fagmyndighetenes vurderinger og at førsteprioritet måtte være å få Storgården rehabilitert.

– Brakker høres bra ut, men det får vi ikke, for det er ikke satt av penger. Og det er bare snakk om ett år, sa Eldby.

– Hvis det finnes bedre muligheter håper jeg det legges ned ressurser til å finne det, men vi kan ikke utsette Storgården lenger!

LES OGSÅ: Østensjø trenger flere klasserom

Vurderer alternativer

Bydelens barnehagesjef Tommy Grotterød sa at rektorboligen ved Østensjø skole også vurderes, sammen med lokaler ved Skullerud skole, Manglerud videregående skole og Oppsal kirke.

– Det skjer paralelle prosesser, men vi er redde for å si nei til Abildsø. Lokalene er små med små rom, men det kan være gode rom, sa Grotterød.

– Huset skal pusses opp, og for barnehagen er det viktigst å være samlet. På grunn av hovedopptaket måtte vi vite om det var mulig. Det er ikke ideelt, men det skal være tilfredstillende. Ideelt blir det når nye Storgården er ferdig, sa Grotterød.

I BUs vedtak påpekes viktigheten av at Storgården barnehage rehabiliteres så raskt som mulig, og bydelsadministrasjonen får støtte til å få avklart om vaktmesterboligen er egnet som midlertidig lokale.

BU forutsetter trygge trafikkforhold og forsvarlige lokaler. BU ber også om at det letes etter bedre alternativer, men forutsetter at dette ikke fører til forsinkelser i rehabiliteringen av Storgården.

BU ber også bydelsadministrasjonen se spesielt etter om det finnes andre skoler som har egnede lokaler, om det er mulig å finne tomt for oppføring av brakke/få midler til å oppføre brakke og om det kan være mulig å benytte idrettsanlegg som erstatningslokaler.

Ikke 70 barn

Omsorgsbygg presiserer at det ikke er snakk om 70 barn, men cirka 45 barn som eventuelt skal inn i vaktmesterboligen.

- Barnehagen skal heller ikke bruke skolens utearealer, sier kommunikasjonssjef Marte Svenneby i Omsorgsbygg.

Hun sier at Omsorgsbygg har en viktig jobb foran seg når de nå skal bygge nytt på både Storgården på Manglerud og Pynten på Lambertseter, samt rehabilitere 17 andre barnehager i byen de neste to-tre årene.

- Det angår mange barn, mange pårørende, mange ansatte og mange naboer over hele byen. Litt uro må vi regne med når det gjelder endringer i en så viktig del av folks liv, og ekstra viktig er det at man holder seg til fakta og ikke rykter, sier Svenneby.

LES OGSÅ:

Naboer frykter nye naboer

Få nye barnehager i Østensjø

Har bestemt seg for å rive Storgården

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere