RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Strøminntekter kan redde Sannerterassen

Byrstyremedlem Erling Folkvord (RV) vil stanse salget av Sannerterassen med midler fra Hafslund.

INDRE ØST: Boligbygg må selge kommunale boliger for 625 millioner kroner i år, og begynner med Sannerterassen. Før avgjørelsen om gården skal selges tas i bystyret om kort tid, fremmer bystyrepolitiker Erling Folkvord (RV) et nytt forslag til saldering av budsjettet.

Betal utbytte

RV-politikeren foreslår at inntektene fra salget av Sannerterassen på til sammen 205 millioner kroner, i stedet skal hentes fra selskaper kommunen har eierskap i. Da kan boligkomplekset på 155 leiligheter forbli i kommunens eierskap.
Kommunen har i år fått aksjeinntekter på 117 millioner kroner mer enn budsjettert. Det er i seg selv nok til å redde mange boliger, mener politikeren. I tillegg vil Folkvord at kommunen skal ta ut ekstrautbytte fra Hafslund, hvor Oslo kommune er hovedaksjonær med et eierskap på 53 prosent.
Hafslund har en knallsterk økonomi, og en fri egenkapital på 1580 millioner kroner. Som hovedaksjonær, kan Oslo kommune innkalle til ekstraordinær generalforsamling og dele ut ekstraordinært utbytte for 2005, forteller Folkvord.
Dersom det for eksempel vedtas å utbetale 158 millioner kroner til aksjonærene, vil det ifølge Folkvord uten å svekke selskapet, gi kommunen 85 millioner kroner rett i lomma. Kommunen får da inn de pengene som ifølge budsjettet skal brukes til fornuftige formål. Det går an å få inn disse pengene uten at gården blir solgt, og uten at leieboerne mister retten til bostøtte, mener Folkvord.

Bedre botilbud

Leder av bystyrets finanskomité, Bård Folke Fredriksen (H) mener Folkvords forslag er urealistisk.
At Sannerterassen selges handler om å lage et bedre boligtilbud for dem som er avhengig av det. Hvis vi selger kommunale boliger, kan vi pusse opp de resterende. I tillegg vil vi spre den kommunale boligmassen så ikke alle ligger i Oslo indre øst, sier Fredriksen, som mener penger ikke er grunnen til at så mange kommunal boliger går under hammeren i år.
Boligssalget er ikke vedtatt på rent økonomisk grunnlag, men for å lage et bedre botilbud. Det er ikke ventetid på de minste boligene. Det som er etterspurt er store familieleiligheter. Han har ellers lite til overs for Folkvords forslag. Jeg syns forslaget er helt urealistisk. Det er skivebom i forhold til å skape en bedre sosialpolitikk.

Forsømmelse

Folkvord mener kommunen må ta ansvaret for dagens tilstander.
Oslo kommune har forsømt vedlikeholdsplikten, og er byens verste gårdeier. Jeg syns det er merkelig at man i årevis krever inn høy husleie uten å holde leiegårdene ved like, sier han. Nå håper han å få med seg et flertall på finansieringsforslaget.
Sv og Arbeiderpartiet er også mot salg. Jeg blir forundret hvis de ikke er enige i forslaget. For å få flertall, må vi likevel få stemme fra én representant til, sier Folkvord, og sikter til Venstre og KrF. Det er ekstremt at Venstre og KrF tidligere har gått inn for salg av kommunale boliger. Jeg vet likevel at det er uenighet på grasrota, og håper kreftene mot boligsalg vinner fram.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere