RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Større beskyttelse av trær


Ola Elvestuen (V)
Ola Elvestuen (V)
Ola Elvestuen (V), leder av byutviklingskomiteen, vil i kommende periode jobbe for større beskyttelse av trærne i Oslo.

Oslo vest: Ved utbygging av større byggefelter blir ofte store tomter barbert for trær før byggesøknad sendes inn. Dermed slipper utbyggere jobben med å tegne trær inn og eventuelle forslag om å bevare dem. I en del andre tilfeller blir trær tegnet inn i planene for blant annet å gjøre utbyggingen mer spiselig for naboene. Når så entreprenøren setter i gang, blir i mange tilfeller trærne tatt selv om disse skal tas vare ifølge rammetillatelsen. Plan- og bygningsetaten har få eller ingen sanksjonsmuligheter overfor dette.
- Venstre vil hele tiden jobbe for å beholde de reelle friarealene og ikke bare de som er regulert til dette, men som i dag fungerer som friarealer. Vi ser også at trærne har for dårlig beskyttelse. Plan- og bygningsloven gir for dårlig vern av disse og det må vi gjøre noe med. Oslo kommune kan vedta egne regler for vern av trær. Dette kan skje på flere måter med blant annet spesifikt verning av trær i spesielle områder. Dessuten må det bli strengere krav til at rammetillatelser etterleves av utbyggere. I tillegg må plan- og bygningsetaten se til at intensjonene i småhusplanen blir etterlevd, sier Ola Elvestuen.
Elvestuen viser blant annet til at Oslos normer for veiregulering er gått ut på dato.
- I likhet med det som ble gjort i St. Edmunds vei, må vi legge moderne veistandard til grunn i småhusområdene. Det betyr at man i større grad kan spare de smale villaveiene iblant annet Oslo vest, slik at man slipper unødige ødeleggelser og inngrep i hagene til folk, sier Elvestuen.
Han ser at det er et problem med å gripe inn i den private eiendomsretten og hindre folk i å fjerne trær fra egen eiendom.
- Vi må ha en gjennomgang av hva som kan gjøres for i større grad å ta vare på de store trærne. Det er et problem når de forsvinner i raskt tempo. Det tar tid å erstatte trær som kan være mer enn hundre år gamle og som er en viktig del av grøntprofilen for Oslo.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere