*Nettavisen* Nyheter.

Strupesang og chillout

ARGENTINSK TANGO

For 16. gang arrangerer Rikskonsertene Oslo World Music Festival, og for fjerde gang er Alexandra Archetti Stølen festivalsjef.

Klikk på bildet for å forstørre.

Festivalsjef Alexandra Archetti Stølen gleder seg til fantastiske konserter kommende uke. FOTO: ELLEN RØNNING

OSLO ØST: – Jeg tenkte på det for noen dager siden, at skuldrene er overraskende lave i år. Det tar tid å forme noe, få det under huden og utvikle det videre. Den tiden har jeg fått, og sammen med rutinen gir innsatsen til min fantastiske stab, alle våre frivillige og samarbeidspartnerne meg en god følelse av kontroll, smiler Alexandra.

Argentinsk åpning

Dialog, identitet og røtter er tema for årets festival, og beskrivende for årets artister. 3. november braker det løs med åpningskonsert i Oslo Konserthus, med argentinsk tango og spansk flamenco i verdensklasse. Et møte og en dialog mellom to land, kulturer og historier.

– Endelig ble det en argentinsk åpning på festivalen! Sjefen gliser, Alexandra er nemlig halvt argentinsk og gleder seg til å ta imot en stor gjeng fra sitt andre hjemland. En svinaktig god tangodanser er hun for øvrig også.

Store navn, nye navn

Festivalsjefen har tenkt mye på identitet og tilhørighet den siste tiden.

– Det er flott med så mange artister med sterke bånd til sine røtter og sitt morsmål på årets festival. Det er med på å bygge identitet.

Stjerner som Paco de Lucia og Mari Boine har tidligere gjestet Oslo World Music festival. På plakaten i år finner vi storheter som Oumou Sangaré fra Mali, brasilianske Gilberto Gil og Khaled fra Algerie, som også har vært med tidligere. Mange artister har funnet veien til Oslo for aller første gang via festivalen, til glede for et stadig større publikum. Og for Alexandra.

– Hovedjobben min er å finne riktige artister. – Ekstra gøy er det jo når vi klarer å være først! Å finne band i starten av karrieren – det handler om litt teft, litt velutviklet magefølelse, litt flaks. I år er det Staff Benda Bilili!

Bollywood og minisirkus

Årets World Music festival byr på spennende navn, lyder, rytmer og klanger – og mange spennende musikalske møter. Barn og unge også får sitt.

– Barnas verdensdager frister blant annet med verdens minste sirkus, familiekonserter, verksteder og utstillinger. Og siste festivaldag blir det Bollywoodfeber på Cosmopolit for de litt større. En av de beste britiske Bollywood-dansegruppene møter dansere fra ungdomshuset X-Ray, som er rene klekkeriet for talenter innen urban dans og musikk i Norge. Det blir fest!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag