RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Schloss Gobelsburg
Schloss Gobelsburg

Søtt og syrlig

Rabarbra er en vanskelig grønnsak å forholde seg til når en som vinkelner skal finne egnet vin.

Det er kombinasjonen av rabarbraens fremtredende syrlighet, og de rause mengdene sukker som normalt brukes for å runde syrligheten, som er utfordrende.

Men er det balansert nok har den allikevel den deilig forfriskende egenskapen som gjør at en gjerne tar en porsjon dessert til.

Spar klisset til vinteren

Nå ble ikke dette så aller verst søtt, og det skal det i mine øyne heller ikke være. En blir bare tung og slapp av det – spesielt om sommeren.

Da trenger vi heller ikke så mye kraft, rikhet og vekt i vinen, noe som også er en fordel på denne tiden. Spar de tunge, klissete søte dessertene til vinteren.

Faller mellom to stoler

Dessertviner som ofte nevnes og brukes er Sauternes, Eiswein, Tokaji, Passito, Beeren- eller Trockenbeerenauslese for å nevne noen. Viner med litt forskjellig stil og bruksområde, men naturlige stjerner på dessertvinhimmelen.

En kategori, eller kvalitetsklasse, som ofte faller mellom to stoler er Auslese. Lages i både Tyskland og Østerrike, og er sent innhøstede druer, men sjelden så konsentrerte som de to andre auslesekategoriene nevnt tidligere.

Noe som også gjør det vanskeligere med denne kategorien, er at noen viner er ganske så søte, mens andre er langt tørrere i stilen, noen med tydelig edelråte andre uten.

En smak av sommer

Generelt vil jeg si at en finner mange gode viner til oster blant auslesene, noen kan også være fortreffelige til terriner og kraftige posteier med sursøtt tilbehør. Når de er i den søtere delen av skalaen kan det være supre viner til lettere fruktdesserter.

58436 Riesling Auslese 2007, Schloss Gobelsburg, Kamptal, Østerrike. Kr 179,90 (BU)

er en av disse, med slik fantastisk konsentrasjon at den nærmest fremstår som en Beerenauslese, altså en kategori opp i hierarkiet.

Den matcher den syrlige rabarbraen og de litt rundere jordbærene nærmest magisk, samtidig som den har kraft og intensitet nok til å matche ridderen mesterlig.

I tillegg til god konsentrasjon har den en friskhet som renser opp og gjør denne kombinasjonen til noe helt utenom det vanlige.

Det er friskhet og sødme i skjønn forening, og etterspillet fyller munnhulen med en lang smak av sommer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere