RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Malteserkors: Ledelsen for Oslo Middelalderfestival er i tvil om de skal benytte drakter med malteserkors på årets festival og inviterer publikum til debatt på sine facebooksider.
Malteserkors: Ledelsen for Oslo Middelalderfestival er i tvil om de skal benytte drakter med malteserkors på årets festival og inviterer publikum til debatt på sine facebooksider. Foto: FOTO: Maren Haugfos

Støtende å bruke tempelridderlogo?

Oslo middelalderfestival er i tvil om drakter med tempelridderkors vil oppfattes støtende av publikum.

GAMLEBYEN: Oslo Middelalderfestival går av stabelen 16.-17. juni. Festivalen setter fokus på Oslos mangfoldige historie og forsøker å gjenspeile perioden rundt år 1314 da Oslo ble grunnlagt.I år har festivalledelsen støtt på en ny problemstilling. Vaktene bruker nemlig drakter med tempelridderkors og festivalledelsen er i tvil om hvordan dette vil bli mottatt av publikum, da særlig med tanke på etterlatte og pårørende etter tragedien 22.juli.

Facebook-debatt

På sin facebookside skriver de følgende:

“Etter tragedien i fjor, syns vi det er problematisk å bruke vaktkostymer med tempelridderlogoe uten videre. Samtidig mener vi det er trist om en terrorist skal få ta seg til rette når det gjelder bruk av symboler. Vi er hverken religiøst eller politisk partiske, men tempelridderne var jo en del av den tiden vi prøver å gjenspeile.”

Symbolet på draktene er et malteserkors og ble brukt av kristne riddere, antageligvis helt tilbake til de første korstogene rundt 1095.

Festivalen driver på ingen måte forsvar av korstogene, men er en historisk festival uten politisk eller religiøs forankring.

Les også: En helt vanlig dag i Oslos middelalder

Stort engasjement

Henrik Høie, prosjektleder for festivalen ønsker å få publikums synspunkter for å unngå å støte noen.

– Personlig synes jeg ikke en terrorist skal få bestemme hvilke logoer vi skal bruke. Da gir vi han få eierskap til logoen, og det blir feil. Tilbakemeldingene i debatten på facebook viser at de aller fleste tenker det samme som meg, sier Høie.

Innlegget skapte stor debatt og mange engasjerte seg i saken. De aller fleste gir uttrykk for at festivalen skal fortsette å bruke draktene.

Debatten fortsetter på festivalens facebooksider, www.facebook.com/oslomiddelalderfestival. Høie oppfordrer folk til å si sin mening der.

Festivalledelsen vil ta en endelig avgjørelse når de har fått tilstrekkelig med tilbakemeldinger fra publikum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere