RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Støtte til gamle fasader

Byantikvaren oppfordrer beboere i Birkelunden til å søke om økonomisk støtte til å pusse opp gamle fasader. Potten er på 1,8 millioner kroner.

BIRKELUNDEN: I våres kunne Byantikvaren informere beboerne om at de satt på en pott på 1,8 millioner kroner i tilskuddsmidler øremerket Birkelunden, hvor de forskjellige borettslag og sameier i området kunne søke om støtte til oppussing.
Vi gir ikke støtte til oppussing av private kjøkken eller baderom, men ønsker å bidra til at beboere i fellesskap setter i gang med oppussingsarbeider i gårdene som i dag står nedslitt i området rundt Birkelunden. Foreløpig er det få som har søkt, men de fleste av disse er innvilget, sier Nils Anker, informasjonssjef for Byantikvaren.

Støtter restaurering

Vi gir støtte til for eksempel gjenskaping av fasadene på dokumentert grunnlag, men fortrinnsvis til restaurering av dem som fortsatt eksisterer i opprinnelig form.
Mange bygninger er preget av sprekkdannelser i pussen. Her kan vi bidra til at arbeidene blir gjennomført på den tradisjonelle måten, med historisk riktige farger og materialer. Det ble for eksempel brukt kalkpuss og kalkmalinger som både gir et godt estetisk uttrykk og lar fasadene puste.
Dette kan ofte koste litt ekstra, og det er her tilskuddsmidlene vil komme til sin rett, sier Anker. Beløpene som er bevilget hittil varierer mellom hundre tusen og opp til nærmere en halv million kroner.
Behovene varierer jo fra bygård til bygård. Enkelte steder er skadene store, mens andre igjen kun har behov for små utbedringer.

Planlegging

Anker tror årsaken til at så få sameier har søkt om støtte kan være at prosessen fram til å gjennomføre utbedringer ofte er lang.
Det skal planlegges godt, i tillegg til at medlemmene i borettslaget eller sameiet skal komme til enighet om hvilke arbeider man skal ta seg råd til og hva som eventuelt kan vente. Vårt stalltips er å planlegge istandsettingen minst ett år i forveien når man skal utføre større arbeider. Selve søknadsprosessen er forholdsvis enkel, så vi hadde nok ventet oss flere henvendelser, avslutter Anker.
Søknadsfrister er 1. februar 2007.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere