*Nettavisen* Nyheter.

Studentboligkrisen: Ber studentene flytte unna alkoholen

RÅD TIL POLITIKERNE: Jan Ludvig Andreassen i Terra har konkrete forslag til hva som kan gjøres for å hjelpe høstens studenter. Foto: Foto: Privat

Gratis studentbuss og skattelette til utleiere. Jan L. Andreassen i Terra kommer med kreative forslag for å hjelpe hjemløse studenter.

NORGE: Sjeføkonom i Terra, Jan Ludvig Andreassen, er vokst opp på Høybråten i Oslo og kan bekrefte at det er fint mulig å bo også i Oslos utkantstrøk.– Høybråten var og er et flott sted å bo. Men jeg ønsker ikke å rakke ned på studenter som ønsker å bo sentralt, problemet er bare at alle kan ikke bo sentralt. Så enkelt er det, det er ren matematikk, sier Andreassen og oppfordrer studenter til å være kreative.

– Man kan jo lage studentkollektiver utenfor byen. Hvis for eksempel fire jusstudenter bor sammen kan de ha kollokvium hjemme en dag og droppe å dra inn til studiestedet. Det er nok heller ikke så dumt å bo et stykke unna alle studentaktivitetene med mye alkohol, så får man kanskje bedre tid til studiene, sier Andreassen.

LES OGSÅ: Disse studentene setter grensen ved Lambertseter

Flytter problemet

Jan Andreassen mener politikerne er nødt til å se boligsituasjonen for studenter fra et makroperspektiv.

– Ved å hjelpe én gruppe inn på boligmarkedet, vil man omfordele køen og skyve andre ut. Det er sakens realitet, for man rekker jo ikke å bygge noe nytt på en god stund, sier økonomen.

LES OGSÅ: – Det er ingen boligkrise

Busser og skattelette

Andreassen mener myndighetene må finne andre løsninger for å hjelpe studenter som skal begynne studiene nå i september.

– Det er lite sannsynlig at man får opp flere studentboliger før neste stortingsvalg. Men hva med å sette opp gratis bussruter til studiestedene fra boligstrøk i utkantstrøk eller utenfor byen? Det er et konkret tiltak som kan settes i gang rimelig raskt, mener økonomen. Han mener også at politikerne må oppfordre folk til å leie ut kjellerne sine.

– Gjør det skattefritt. Kanskje man til og med skal få en belønning. Mange orker ikke å leie ut for det er for mye plunder og så sitter man igjen med lite. Et slikt tiltak kan øke kapasiteten fra dag én, avslutter Jan Andreassen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.