*Nettavisen* Nyheter.

Studentene vil senke drikkefokuset i fadderuka

Hjelper studentene med å senke alkoholkulturen i fadderuka. Fra venstre: Mari Greta Bårdsen, Pål Henrik Kristiansen og Tine Øverseth Blomfeldt. Foto: Foto: Janina Lauritsen

Studentene har fått nok av fyll og tull i fadderuka. Nå samarbeider de med Akan Kompetansesenter for å kvitte seg med fyllekulturen.

OSLO SENTRUM: – Vi arbeider ikke for et alkoholfritt studentmiljø, men vi ønsker å bidra til et sunnere forhold til alkohol. Aktiviteten er kjernen i hva vi skal gjøre i fadderuka, ikke ølen, sier prosjektleder i Oslo, Pål Henrik Kristiansen (28).

Torsdag 13. februar ble 100 studenter og ansatte tilknyttet studiesteder i Norge samlet, for å diskutere hvordan man kan kvitte seg med fyllekulturen i fadderuken. Konferansen ble arrangert av Akan Studentprosjekt, som er et pilotprosjekt i Oslo, Bergen og Trondheim.

– Prosjektet øker de positive sidene og senker de negative sidene ved alkohol. Det er viktig å anerkjenne begge sider, og det er viktig å jobbe for å gjøre de negative mindre, sier Kristiansen.

Les også: – Fremtidens teknologi har noe bra i vente

Særnorsk fenomen

– Studentene vil jo dette selv, så det er et godt prosjekt. De trenger bare verktøy for å gjennomføre det, sier prosjektleder i Trondheim, Mari Greta Bårdsen (25).

Hun forteller at studentene i Trondheim tok eget initiativ til å sette inn tiltak for å bremse alkoholfokuset.

–Vi vil gi studentene støtte og kunnskap, så gjør de resten selv.

– Tenk på hvordan en internasjonal student blir tatt imot i fadderuka. Det er et særnorsk fenomen å måtte ha alkohol for å bli kjent med hverandre.

Bårdsen forteller at studentene ikke vil ha folk som spyr i fadderuka, og de vil heller ikke ha folk som føler seg utenfor.

– Noen syns det er vanskelig å sette grenser, fordi fadderne er frivillige. Andre setter derimot harde grenser til fadderne. Hvis de er drita, kan de bli fratatt faddertrøya.

Bårdsen innser at alkohol har kommet for å bli, og prosjektlederne ønsker ikke å fjerne den helt.

– Alkohol er gøy, men vi kan ha godt av å begrense oss. Det må settes krav til fadderne, slik at de ikke heiser opp drikkelekene. Opplæring av fadderne er et effektivt tiltak. I Trondheim har NTNU en avtale med MOT om opplæring av faddere. Det er viktig at fadderne er bevisst sitt ansvar som rollemodeller for de nye studentene.

Les også: UiO brøt loven – forskjellsbehandlet gravid student

Fronter «lykkepromillen»

Prosjektlederne fronter «lykkepromillen». Det innebærer at du har under én i promille.

– Da blir det mindre skader, ulykker og vold. Den positive effekten man kan få av alkohol, er kun opp til denne grensen. Drikker man over, blir du sløv og det er ikke noe gøy, sier Bårdsen.

– Vi vil oppmuntre lærerstedene til å samarbeide. Fadderuka bidrar til det sosiale, og hvis vi får med det faglige inn i dette, får vi senket fokuset på alkohol, sier prosjektleder i Bergen, Tine Øverseth Blomfeldt.

Hun forteller at det hjelper å samarbeide med politiet, skjenkekontoret, velforeninger og de som arrangerer fadderuka.

– Politiet i Bergen sier at det har blitt mindre bråk og beruselse i byen.

Studenter drikker mer enn før

– Drikking er ekstra utpreget blant studenter. I 2007 drakk de 20 prosent mer enn i 1997. De drakk ikke oftere, men inntok mer alkohol hver gang de drakk. Studentene som ikke drikker, forteller oss at dialogen på fest går over i monolog hvis folk er altfor fulle. Vi må ivareta studentene som ikke drikker, også.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.