RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SULTNE STUDENTER: Venninnene Tran Nguyen (t.v.) og Therese Tran har kjøpt seg hvert sitt måltid laget av ingredienser som er nær best før-datoen.
SULTNE STUDENTER: Venninnene Tran Nguyen (t.v.) og Therese Tran har kjøpt seg hvert sitt måltid laget av ingredienser som er nær best før-datoen. Foto: Ingvild Silseth (Nettavisen)

Studenter i kø for «søppelmat»

Sist oppdatert:
Billige matretter laget av "søppelmat" faller i smak hos studenter ved Universitetet i Oslo.

Tirsdag til fredag fra klokken 12.00 til 14.00 skal pop-up-restauranten KUTT Gourmet tilby studenter bærekraftig overskuddsmat i tre uker fremover.

Hver formiddag er tempoet i Frederikkebygget på UiO høyt, og klokken halv ett er det maksimale antallet per dag på 200 porsjoner allerede utsolgt.

- Vi kom hit ett minutt før det åpnet, og allerede da var køen kjempelang, sier studenten Tran Nguyen (21).

TORSDAGENS MENY: Utelukkende laget av overskuddsvarer.

Sammen med venninnen Therese Tran (20) har hun kjøpt seg et måltid for 30 kroner. På menyen: BBQ glasert short ribs, hvitløksbakt søtpotet, coleslaw ala KUTT og fritert sylteagurk. Alt laget av ingredienser som egentlig skulle blitt kastet. 

- Vi begge synes det er bra at de selger mat som ellers ikke ville blitt brukt. På den måten bidrar vi til at minst mulig går til spille, sier de, og legger til at de selv planlegger handlingen slik at alt blir spist opp.

TILBEHØR: Studenter som har kjøpt et måltid for 30 kroner har også muligheten til å forsyne seg med brød og bakevarer.

- Liker å ta samfunnsansvar
KUTT Gourmet, som hadde oppstart tirsdag denne uken, er et samarbeid  mellom Studentsamskipnaden (SiO), Kompass & Co og Matvett. Tanken bak prosjektet er bevisstgjøring rundt hvor mye mat som blir kastet, samt å tilby studenter et ernæringsriktig måltid til en rimelig pris.

TOMMEL OPP: - Det gjør absolutt ingenting at de bruker mat som egentlig skulle vært kastet. Flere skulle gjort det samme, sier Tone Høgblad i køen.

- Ideen bak navnet er at vi kutter svinn ved å lage mat av overskuddsvarer, kutter studentenes kostnader ved å tilby billigere mat og kutter deres mulig dårlige samvittighet ved å gi dem muligheten til å ta samfunnsansvar, sier direktør Per Christensen i SiO Mat og drikke. Han fortsetter:

- Konseptet har blitt veldig positivt mottatt bare etter én dag, og det er tydelig at studentene er engasjert, miljøbevisst og motivert til å ta samfunnsansvar.

Vil fortsette
Matvett opplyser om at nordmenn årlig kaster 230. 000 tonn med mat som kunne vært spist, og at forskning viser at det er forbrukerne som står for det største volumet.

FULL FART: Det var høyt tempo bak disken i Frederikkebygget på UiO torsdag.


Christensen legg er ikke skjul på at han ønsker å fortsette med konseptet i SiO sine restauranter dersom responsen forblir den samme.

- Om det er mulig å gjennomføre avhenger rett og slett om dette er interessant for studenter på sikt, og om vi fremdeles får tilgang på råvarer.

Tar ansvar for eget svinn

En av leverandørene som leverer mat til KUTT Gourmet er TINE. Bjørn Malm sier at som stor produsent av mat er det viktig at de tar ansvar for å redusere og håndtere eget matsvinn, samt legger til rette for at kunder og forbrukere skal kunne redusere sine mengder matavfall.

- TINE har siden oppstarten i 2013 vært en viktig samarbeidspartner med Matsentralen i Oslo, og bidrar med både finansiering og produkter. I fjor leverte vi 274 tonn med mat hit, sier Malm.

Han informerer om at TINE også jobber i egen virksomhet med å redusere svinnet.

- Her jobbes det på mange ulike fronter, som for eksempel god planlegging av produksjonen og optimal vask.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere