RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Studenter svindler for millioner


Administrerende direktør i Lånekassen, Marianne Andreassen, håper studentene snart ser hvilke konsekvenser svindlig kan medføre .
Administrerende direktør i Lånekassen, Marianne Andreassen, håper studentene snart ser hvilke konsekvenser svindlig kan medføre . Foto: Pressefoto: Jannecke Sanne Normann (Lånekassen)
Lånekassens nye kontroll for borteboende studenter viser at 4,5 prosent har jukset til seg et stipend de ikke har krav på. Dette er en økning på 0,9 prosentpoeng fra 2011.

Oslo: – De aller fleste studenter er ærlige, men vi vet at det er noen som oppgir at de er borteboere, mens de faktisk bor hjemme hos foreldrene. Dette er misbruk av samfunnets velferdsgoder, sier administrerende direktør i Lånekassen, Marianne Andreassen i en pressemelding.

Den vanligste reaksjonen på slik svindel, er at studentene mister retten til støtte, betalingsutsettelse og rentefritak i like mange semestre som de har gitt uriktige opplysninger.

– I de alvorligste tilfellene kan studenter miste retten til studiestøtte for alltid, sier Andreassen.

Mottar tips om svindel

Lånekassen mottar tips fra ærlige studenter som kjenner til noen som jukser.

– Jeg kan ikke uttale meg om hvor mange tips vi mottar, men alle blir fulgt opp, sier Andreassen.

Det er bokontrollen som er det viktigste tiltaket for å avdekke svindel. Da ber Lånekassen om kopi av leiekontrakt eller dokumenter som bekrefter at studenten eier egen leilighet.

LES OGSÅ: - Oslo er dyr, men har alt!

Alvorlig problem

Lånekassen ser på situasjonen som et alvorlig problem. Ordningen er basert på tillitt, det vil si at studentene selv oppgir om de bor hjemme eller borte når de søker støtte. Men kontroller er også nødvendig.

– Vi kommer til å fortsette med kontroller og gi mer informasjon til studentene. Vi vil også samarbeide med studentorganisasjonene for å påvirke holdningen til studentene, sier Andreassen til dittOslo.

Lånekassen håper at allmenn påvirkning og offentlig interesse rundt ordningen kan bidra til å redusere problemet.

– Vi håper at studenter ser hvor store konsekvenser dette har for dem og for staten. Vi ønsker samtidig at tiltakene skal rettes mot de som jukser og ikke ramme flertallet som faktisk er ærlige, sier Andreassen.

Urettferdig

– Jeg synes det er utrolig urettferdig at så mange svindler Lånekassen. Det går jo utover oss som er ærlige, fordi vi blir satt i et dårlig lys, sier Oslo-studenten Mariann Fjellet.

Hun mener Lånekassen burde ha kontroller oftere.

– De burde bare dukke opp på døra av og til for å sjekke. Dette er jo faktisk stjeling, og studentene må se alvoret i det, avslutter Fjellet.

LES OGSÅ: Borte bra, men hjemme best

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere