Studentlederne ønsker seg Erna som sin studenthelt

Studentorganisasjonene frister med heltetittel for statsministeren, dersom hun innfrir de største studentkravene.

Studentorganisasjonene frister med heltetittel for statsministeren, dersom hun innfrir de største studentkravene. Foto: Foto: Maria Oksvold

Statsminister Erna Solberg har god mulighet til å bli intet mindre enn en studenthelt. Tittelen innkasserer hun dersom studiestøtten utvides til elleve måneder og betraktelig flere studentboliger bygges.

Ola Magnussen Rydje, leder av Norsk Studentforening. Foto: Foto: NSO

OSLO: Det var den klare beskjeden fra Norges samlede tropp av studentledere da statsministeren gjestet ledermøtet i Norsk Studentorganisasjon (NSO) lørdag. Slik skal ambisjonen om heltidsstudenten kunne realiseres, mener NSO.

– Regjeringen må øke ambisjonsnivået på begge deler. Til nå har studiestøtten økt med 345 kroner i måneden, og det skal bygges 300 flere studentboliger siden den rødgrønne regjeringen. Dette er ikke godt nok.

LES OGSÅ: Her kan det komme 350 nye studentboliger

– Studiestøtten, slik den er i dag, legger ikke opp til at studentene skal kunne jobbe 37,5 timer i uken med studiene uten å måtte ha deltidsjobb ved siden av eller få hjelp hjemmefra, sier NSO-leder Ola Magnussen Rydje til NTB.

Han er veldig glad for at statsministeren tar seg tid til å møte studentlederne en drøy uke før regjeringens budsjettforhandlinger. Rydje påpeker at Solberg er den første statsministeren som møter studentene på denne måten.

LES OGSÅ: Studenter fra Oslo nedprioriteres i kampen om bolig

Husleier som svir

Boutgifter er den største utgiftsposten til norske studenter. Ifølge NSO må studentene i gjennomsnitt punge ut 5.500 kroner i måneden.

LES OGSÅ: Frykter nytt depositumskrav vil ramme studenter

Under besøket viste Erna Solberg til en ny undersøkelse gjort av NOKUT som viser at gjennomsnittsstudenten bare bruker 27,3 timer i uka på å jobbe med studiene. Tallet tilbakevises av NSO-leder Rydje som mener det reelle gjennomsnittstallet ligger på 41,5 timer i uka.

– Det finnes to gode tiltak til å bedre studentøkonomien; økt studiestøtte og flere studentboliger. Ved å bygge flere studentboliger vil prisene på det private markedet bli presset ned, og dette vil gjøre det billigere for alle studentene og andre, ikke minst sårbare grupper, på boligmarkedet, sier Rydje.

Han mener det må bygges minst 2.000 nye studentboliger.

LES OGSÅ: Setter studentboliggrensen ved Lambertseter

– Heltidsstudenten finnes

Solberg mener det ikke utelukkende handler om studiefinansiering når heltidsstudenten skal realiseres og påpeker at det allerede finnes mange heltidsstudenter i Norge.

LES OGSÅ: Kona til Jens ga Erna privat visning

– På en del universitet i Norge har du mange heltidsstudenter. Eksempelvis er det store andeler ved NTNU fordi fag- og tilstedeværelsekravene er så store at det blir slik. Derfor er det ikke bare et spørsmål om studiefinansiering, men handler også om hvilke krav det stilles til tilstedeværelse, oppfølging og annet som studentene får i studietiden, sier Solberg til NTB.

Hun er klar på at økning av studentboliger og ikke utvidet studiestøtte er regjeringens førsteprioritet når det kommer til studentene. I løpet av møtet ga Solberg signal om at det kunne bygges flere nye studentboliger og at studiestøtten vil bli opptrappet, men at dette er avhengig av prioriteringene som blir gjort under regjeringens kommende budsjettforhandlinger.

Solberg varsler også at det i løpet av våren skal det nedsettes et ekspertutvalg som skal se nærmere på studiefinansieringen. (©NTB)

LES OGSÅ: DOKUMENTAR: Derfor valgte Erna Bjørnholt

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.