RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stusser over planene for Munkerud skole


Nestleder i byutviklingskomiteen Tone Tellevik Dahl (A) tviler på at krav om fleksibilitet og funksjonalitet er ivaretatt i planene for nye Munkerud skole.
Nestleder i byutviklingskomiteen Tone Tellevik Dahl (A) tviler på at krav om fleksibilitet og funksjonalitet er ivaretatt i planene for nye Munkerud skole.
Nestleder i byutviklingskomiteen Tone Tellevik Dahl (A) er skeptisk til byggeplaner for nye Munkerud skole.

MUNKERUD: Planer for nye Munkerud skole skal til politisk behandling i byutviklingskomiteen, men komiteens nestleder mener en del svar må på bordet før saken kan behandles.

- Vår jobb er å se på reguleringsplanen, altså byggegrensene, hvor dypt, høyt og bredt det skal bygges. I utgangspunktet bestemmer vi ikke hvordan det skal se ut innenfor veggene. Men vi må jo se på prosjektet helhetlig før vi godkjenner reguleringsplanen og sørge for at de krav som bystyret har satt blir ivaretatt, sier Tellevik Dahl.

Krav til skoleanlegg

Kravene arbeiderpartipolitikeren viser til er et dokument utarbeidet av Utdanningsetaten kalt "krav og forventninger til skoleanlegg i Oslo kommune." Dokumentet er basert på statlige og kommunale føringer.

En av føringene som er fremhevet i dokumentet lyder: "Det skal legges til rette for funksjonelle skoleanlegg ved å sikre samspillet mellom pedagogiske målsettinger og bygningsmessig utforming og tilpasning. - Fleksible løsninger med generalitet bør tilstrebes, og arealbruken effektiviseres gjennom sambruk og flerbruk."

- Arealeffektiviteten må jo sies å være ivaretatt i planene for nye Munkerud skole, det er jo ingen ganger. Men jeg er skeptisk til om kravet om fleksible løsninger og funksjonalitet er ivaretatt, sier Tellevik Dahl. Hun er bekymret for mangelen på ganger og potensielle forstyrrende elementer i undervisningen.

- For eksempel må elever som må på do, gå gjennom flere rom. Det er også lagt opp til at elevene skal ha pause på ulike tider. Skal de da også gå gjennom undervisningsrom på vei ut til friminuttet? undrer arbeiderpartipolitikeren.

Ønsker svar

- Når man bygger en skole til en halv milliard kroner, må det tåle nye måter å undervise på over tid. Sånn som vi leser prosjektet kan ikke vi se at det skal takle ulike pedagogiske former på en god måte. Vi må ha svar på om bystyrets krav er oppfylt utover kravet om arealeffektivitet, sier Tellevik Dahl.

På vegne av Arbeiderpartiets bystyregruppe, har hun derfor sendt et brev til byråd for kultur og byråd for byutvikling hvor hun ber om en redegjørelse for hvordan krav om fleksibilitet og funksjonalitet er ivaretatt.

- Vi kan ikke behandle reguleringsplanen før vi har fått svar på dette. Dette er en barneskole, barna trenger gode læreforhold. Og det virker ikke som om det finnes muligheter for vanlig klasseromsundervisning i de planene som ligger på bordet i dag, mener nestlederen for byutviklingskomiteen. Hun påpeker at Arbeiderpartiet ikke er prinsipielt imot baseskoler.

- Det finnes gode fleksible løsninger, sier hun, og trekker frem Atlanten ungdomsskole i Kristiansund som et eksempel.

Jobber med saken

- Jeg føler at dette prosjektet er blitt satt i gang uten at det er godt forankret i organisasjonene og hos foreldrene. Derfor har man nå en situasjon hvor mange foreldre uttrykker misnøye. Det å bygge en ny skole er en krevende omstillingsprosess, men er det entusiasme er det jo utrolig hva man klarer. Men hvis foreldrene er misfornøyde er det et veldig dårlig utgangspunkt, sier Tellevik Dahl.

Hun mener en forsinkelse er bedre enn at et dårlig prosjekt blir utført.

- Vi må vite hva vi vedtar. Det viktigste er man får en god skole som tåler tid.

Byrådssekretær Magnus Halle (H) i byrådsavdelingen for kultur og utdanning opplyser at de jobber med å gi et svar på disse spørsmålene så fort som mulig.

- Vi har mottatt spørsmålene og vil kunne gi Tellevik Dahl et svar i løpet av kort tid. Byutviklingskomiteen skal behandle saken 19. mai så det er naturlig at vi svarer så raskt som mulig. Når svaret foreligger, blir det en ny runde, opplyser Halle.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere