RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Styrkede rettigheter for kriminalitetsofre

Regjeringen sine forslag om å styrke rettighetene til kriminalitetsofre ble vedtatt i stortinget denne våren. Dette vil gjøre belastningen med å gå igjennom en straffesak vesentlig lettere for de som blir berørt av kriminalitet.

Mange fornærmede og etterlatte har gitt uttrykk for at møte med rettsvesenet oppleves som en ekstra tilleggsbelastning. Dette er bakgrunn for at regjeringspartiene nå har gitt denne gruppen nye rettigheter. De har nå blant annet rett til å få informasjon mulighet til å stille spørsmål under straffesaken.

Av andre momenter som nå er blitt lovfestet for å styrke kriminalitetsofre sin stilling kan nevnes:

*Bistandsadvokatordningen utvides til å gjelde flere sakstyper som ofre for seksuell handling under 16 år, familievold, menneskehandel, kjønnslemlestelse og alle saker der det er grunn til å tro at fornærmede får betydelig skade fysisk eller psykisk.

*Ofrene skal ha gratis konsultasjon med advokat for å vurdere spørsmål av betydning før andmeldelse. Denne retten blir nå gitt til voldtektsofre, andre typer seksallovbruddsofere, saker hvor familien er involvert. tvangsekteskap, overtredelse av besøksforbud og saker om kjønnslemlestelse.

*Endringer i regelverket om sivile krav slik at de nå kan fremmes sammen med straffesak, typisk erstatnings og oppreisningssaker, for å sikre en bedre forbredelse og behandling av kravene.

Dette er bare noen av hovedpunktene av de nye rettighetene som er vedtatt.
Lovendringene gjelder fra 1. juli i år.

Med dette har regjeringen oppfylt nok et løfte fra Soria Moria-erkæringen.
Stoltenberg-regjeringen leverer!

Thomas Breen
Stortingsrepresentant, Arbeiderpartiet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere