Styrker kollektivtrafikken

En revidert Oslopakke 3-avtale er i havn. – Dette øker kapasiteten på T-banen opp mot 30 prosent, sier byråd Ola Elvestuen (bildet).

En revidert Oslopakke 3-avtale er i havn. – Dette øker kapasiteten på T-banen opp mot 30 prosent, sier byråd Ola Elvestuen (bildet). Foto: ARKIVFOTO: VIDAR BAKKEN

Revidert avtale om Oslopakke 3 skal gjøre det lettere å reise kollektivt i fremtiden - og bilistene må ta regningen.

OSLO: Ingen storby i Europa vokser like raskt som Oslo, og det forventes en befolkningsvekst på mer enn 200 000 mennesker innen 2030.

Ifølge Ruter står kollektivsystemet i hovedstaden i fare for å kollapse rundt år 2025, hvis det ikke bygges en t-banetunnel nummer to mellom Tøyen og Majorstua. En slik investering er i Ruters øyne helt avgjørende for å sikre flere avganger og nok sitteplasser.

LES OGSÅ: Ja til tunnel på E6, Mosseveien får nei

Attraktiv kollektivtransport

Torsdag ble det offentliggjort at en revidert Oslopakke 3-avtale nå er i havn, som blant annet sørger for at det nettopp legges til rette for en mer attraktiv kollektivtransport.

Fylkesordfører Nils Aage Jegstad er tilfreds med at en avtale er landet.

– Jeg er veldig glad over at vi har kommet frem til et resultat som er bredt politisk forankret. Vi kan realisere Fornebubanen og Ahusbanen og øker tilskuddet til drift av kollektiv, sier Jegstad i en pressemelding.

Helt siden Oslopakke 1 ble en realitet i 1988, har det gått politisk prestisje i prioriteringene: For skal det satses på nye motorveier eller på kollektivtransport?

For forhandlingsutvalget ligger Oslopakke 3-forliket fra 2006 til grunn for reforhandlingen av pakken. Her er ny E18 vestover en vesentlig forutsetning. Brytes denne forutsetningen, blir det angivelig ingen kollektivsatsing.

Bilistene må ta regninga

Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Ola Elvestuen, er fornøyd med at styringsgruppen for Oslopakke 3-samarbeidet er kommet til enighet.

Til kravet om at ny T-banetunnel må inn i Oslopakke 3, forteller Elvestuen at det ikke er bompenger nok til å løse alle problemer.

Men bilistene må regne med å måtte ta store deler av regningen - når det gjelder kollektivtransporten - også i fremtiden.

– 60 prosent av bompengene i Oslopakke 3 vil med denne avtalen gå til kollektivtiltak. Med dette styrkes kollektivtrafikken i Oslo vesentlig ved at vi i de nærmeste årene får nok penger til å ruste opp trikke- og T-bane-nettet og bygge Lørenbanen.

– Dette legger grunnlag for å kjøpe nye, moderne trikker og å øke kapasiteten på T-banen med opp mot 30 prosent. De neste store kollektivprosjektene etter dette er Fornebubanen og bane til A-hus, sier Elvestuen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.