RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sultan kan bli ny ordfører i Oslo - har uttalt seg kritisk om homofilt ekteskap


ENDRET STANDPUNKT: Miljøpartiet de grønnes ordførerkandidat Shoaib Sultan har tidligere uttalt seg kritisk om homofilt ekteskap, men forteller nå at han vil jobbe for å fremme rettigheter for den samme gruppen.
ENDRET STANDPUNKT: Miljøpartiet de grønnes ordførerkandidat Shoaib Sultan har tidligere uttalt seg kritisk om homofilt ekteskap, men forteller nå at han vil jobbe for å fremme rettigheter for den samme gruppen. Foto: Paul Weaver
Men i dag har han et annerledes syn og blir hyllet av LLH.

Miljøpartiet de grønne (MDG) sin ordførerkandidat i Oslo Shoaib Sultan er på alles lepper dagen etter valget.

MDG gjorde et brakvalg i hovedstaden og får fem av 59 mandater til bystyret etter en oppslutning på 8,1 prosent. Dermed er de vippeparti og blir de direkte avgjørende for hvilken politikk som skal føres i Oslo de neste fire årene.

– Skal være hele byens ordfører

Arbeiderpartiet (Ap) fikk 30 mandater og Høyre fikk 29.

Shoaib Sultan mente homofile var synd i 2007.

28. august skrev han følgende i et innlegg i Vårt Land:

«For alle. Blir jeg valgt til ordfører i Oslo, skal jeg være hele byens ord
fører. Også Tybring-Gjeddes. Ikke minst skal jeg være minoritetenes ordfører, enten vi snakker buddhister, homofile, svenske gjestearbeidere, sprøytenarkomane, dyslektikere, sjiamuslimer, tiggere, funksjonshemmede og ikke minst de fattige i Oslo.»

Men politikeren som er høyaktuell som ordfører har også kommet med andre kontroversielle uttalelser om homofilt ekteskap tidligere.

«Jeg mener homofili er en synd siden Koranen forbyr det. Men jeg mener selvsagt ikke at man bør dømmes til døden for det, sa han til Fri Tanke i 2007.»

Les også: Sultan kan bli ny ordfører

Les også: Oslo kan få muslimsk ordfører

Nestleder i LLH Brita Møystad Engseth

– Homofili er greit

Uttalelsene kom i kraft av at han var generalsekretær i Islamsk Råd Norge (IRN). Et verv han hadde fra 2007 til 2010.

Når Nettavisen kontakter ham dagen etter valget forsikrer en travel ordførerkandidat om følgende:

– Jeg synes at homofili er greit og jeg ønsker å kjempe for alle minoriteters rettigheter. Det er viktig at alle føler seg inkludert og har like vilkår, sier Sultan til Nettavisen.

Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) mener at det som kanskje blir hovedstadens nye ordfører har lært.

– Vi har ikke hatt ekstraordinære møter om dette, for å si det sånn. I den senere tiden har jeg fått med meg at han har uttalt seg i kronikker om at han synes homofili er greit, så jeg føler han har gått en læringskurve, sier nestleder i LLH Brita Møystad Engseth til Nettavisen.

– Jeg kan ikke forholde meg til noe annet enn det han har skrevet. Han har jo ytret høyt og tydelig at han er for at homofile skal få gifte .

Oppfordret til demonstrasjon

I 2008, da han fortsatt var generalsekretær i IRN oppfordret han muslimer til å delta i en demonstrasjon mot et nytt lovforslag som var på trappene og som åpnet for at homofile kunne inngå ekteskap.

Samme år ble lovendringen vedtatt av odelstinget med 84 mot 41 stemmer.

«Islamsk Råd vil støtte opp under ekteskapets prinsipper, og oppfordrer muslimer i hele landet til å delta i marsjen mot lovforslaget», uttalte Sultan til Dagsavisen i april det året.

Den nye loven ble vedtatt i juni.

– Hva synes du om homofilt ekteskap?

– Jeg ønsker også å gjøre det bedre for minoritetsgrupper og at homofile skal få bedre rettigheter, men nå skal vi ikke foregripe hva som skjer. Det er ingenting som er avgjort, sier han og sikter til hvem som får ordførerkjedet i Oslo.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere