RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sunt og smart

Glem smaken av harsk fisk før frokost. Glem oppgulp av transmak lenge utover dagen. Smartfish er alternativet for deg som vil leve sunt uten ubehag.

Røa: For seks år siden startet det hele. Janne og Henrik Mathisen ville gjøre noe sammen, skape noe, men de visste ikke hva. Janne har alltid vært opptatt av helse og kosthold og de har begge bodd og studert i utlandet. De ønsket å skape et eget produkt som var salgbart på den internasjonale arenaen. Med det som bakgrunn la de grunnlaget for ASet som de i dag produserer Smartfish-produktene; Pharmalogica AS.
- Vårt utgangspunkt for ideen er kombinasjonen av å lage et sunt og godt bidrag, men også å klare å lage en merkevare som har internasjonal appell, forteller Janne.

Sunt og godt

Ideen er enkel. Den baserer seg på det Møllers tran ikke gjør, nemlig at det som er sunt ikke trenger å smake vondt. Janne og Henrik har laget et alternativ til tran, et alternativ som ikke får barna til å skjære grimaser og holde seg for nesen.
- I Norge har vi en veldig lang tradisjon med å spise tran. Det er veldokumentert at tran er sunt, men det er også et veldig gammeldags produkt. I mange land hvor de tidligere benyttet seg av tran, selges det ikke lenger. Det smaker rett og slett for vondt, forteller Janne.
Hun kan fortelle at i Finland, som også har sterke tradisjoner når det gjelder å spise tran, sank transalget med hele 40 prosent bare i fjor.

Olje og vann

Ekteparet begynte å forske på emulsjon. Kunsten å blande vann og olje uten at blandingen skiller seg eller oksiderer. De var nå på god vei mot å lage et omega 3-produkt som ikke smaker slik tradisjonell tran smaker, nemlig fisk.
- Det mange ikke vet er at fiskeolje oksiderer veldig fort. Dette er grunnen til den harske smaken på tran. Vi baserer oljen vår på oppdrettslaks slik at det tar minimalt med tid fra fisken er sløyet til at oljen er klar for produksjon. Ny og aktuell forskning viser at jo ferskere oljen er, jo sunnere er den. Det er ikke riktig som Møllers tran sier at det skal smake vondt det som er sunt. Mindre lukt og smak, er faktisk mye sunnere.
Da paret startet opp for seks år siden var det allerede veldokumentert at omega 3 fettsyrer er sunt.
- Det har vært til vår fordel at de siste års forskning viser til at omega 3 ikke bare er sunt for hjertet og kar, men også for mental helse. Hjernen fungerer bedre med omega 3, sier Janne.

Disney er med

I 2003 lanserte de det første Smartfish-produktet i Singapore.
- Mye er gjort med smaken siden den gang. Jeg husker da vi var helt i startfasen. Vi jobbet med et laboratorium i Danmark. Vi fikk tilsendt smaksprøver, men ble aldri helt fornøyd. Til slutt dro hele familien ned med Danskebåten og ble der til vi var tilfreds med smaken, smiler Janne.
AS-et har i dag fem ansatte, to til skal ansettes snart. Men også barna har vært delaktige i prøvesmaking. Produktet er ikke tilsatt sukker , men Xylitol ( et naturlig søtstoff) og fruktjuice. I tillegg til omega 3 inneholder Smallfish-produktene vitamin A, D og E.
De var fra starten av veldig opptatt av å sitt eget merke som de ville selge ut til verden. De tenkte stort fra første stund. I dag har blant annet Disney meldt seg som samarbeidspartner og Smartfish-produktene selges i Canada, Singapore, Kina og Australia. I Norge er produktene å få kjøpt i nesten alle dagligvarebutikkene.
- Vi har fått innvilget to patenter. Det første dekker Smartfish-produktene som finnes i markedet. Det andre dekker en drikk-komposisjon med Omega 3. Vi har også et tredje patent på vent. Nå søker vi internasjonal patent også. Det er slik at hvis man skal lykkes i resten av verden må man enten ha veldig mye penger til markedsføring, eller man må komme opp med et produkt som man eier. Da er det veldig viktig å få patent på det. Det et mange store selskaper som er interessert i det samme som oss.
Foreløpig strømmer ikke pengene inn, men familien klarer seg på det de tjener på Smartfish. Og de tenker fortsatt stort.
- Vi har jo etter hvert fått med oss mange aksjonærer. Det er ikke bare oss lenger.

Testen

Med stor skepsis og sterke minner om en grufull og enorm spiseskje tran om morgenen etterfulgt av tilbakevendende transmak i munnen resten av dagen, fikk journalisten beskjed om å gape opp. Og overraskelsen er positiv. Konsistensen er ikke ulik yoghurt, smaken av fisk er ikke tilstede. Heller et snev av appelsin. Og flere timer etter er det fortsatt ingenting som minner meg om inntaket.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere