*Nettavisen* Nyheter.

Supermobil med plagsomme bugs

Legend er en super mobil, men skjemmes av plagsomme bugs og et svakt batteri.

AMOBIL.NO: Som oppfølger til HTC Hero er det ikke så rent få forventninger som ligger på HTC Legends skuldre. Idet vi pakker telefonen ut av esken virker det fort klart at denne telefonen ikke kommer til å skuffe i så måte.

Her kan du lese testen av HTC Hero

Byggekvaliteten og følelsen denne telefonen gir i hånden er det svært få andre telefoner som kan diske opp med. Unibody som teknikken kalles går vil si at hoveddelen av telefonskroget er frest ut av et enkelt stykke aluminium.

Telefonen hverken knirker eller føles løs noen steder - rett og slett fordi at det ikke er mulig å få til når hele enheten er i et enkelt stykke metall.

Finn prisen på HTC Legend i Prisguide.no

Super skjerm

HTC Legend gjør altså et særdeles godt førsteinntrykk, og dette gode inntrykket blir bare forsterket når vi skrur på telefonen.

Skjermen er ikke av de høyest oppløste i sin klasse, men inntil Samsungs Super-AMOLED-skjermer kommer på markedet er den sannsynligvis en av de beste som fins i forhold til fargegjengivelse.

Både innsynsvinkel og fargegjengivelse er svært god, og vi merker heller ikke så mye til problemene i sollys som enkelte andre modeller med AMOLED-skjerm har hatt.

Rett skal være rett, den har større problemer med å stå i mot sterkt lys enn vanlig LCD - men i motsetning til skjermer som nærmest blir uleselige i sterkt lys, skal det svært sterkt lys til før man ikke klarer å lese skjermen på Legend.

TEST: HTC HD2 - Råtass med monsterskjerm

Første nye med Android 2.1

HTC Legend er den første telefonen som slippes offisielt for det norske markedet med Android 2.1. Dette er en velkommen oppgradering fra tidligere versjoner, og den gir oss blant annet mulighet til å sende filer gjennom Bluetooth.

Svært tett integrasjon mot sosiale tjenester er også en fordel med Android 2.1. Alt fra kontaktliste og kalender til telefonens Youtube-applikasjon kobler seg automatisk opp mot Twitter, Facebook og Googles egne tjenester.

Det beste med dette, dersom man er flittig bruker av disse tjenestene, er at Legend umiddelbart gir en følelse man ellers får med telefoner kun etter å ha hatt dem en god stund.

Les også: Android 2.1 klar for Galaxy Spica

God på det grunnleggende

I tillegg til alt dette er den god på det grunnleggende. Under samtaler gir den tilstrekkelig høy og svært klar lyd, og ingen av samtaledeltakerne har noen problemer med å høre hva som sies.

På tekstmeldinger går det meste også lekende lett, men vi registrerer at skandinaver fortsatt er henvist til Android Market for å få et tastatur med Æ, Ø og Å.

Les også: 60 000 solgte Android-telefoner daglig

Rask og smart

Telefonen har et greit utvalg nytteprogrammer. Lesing av Office-dokumenter og PDF-filer går uten problemer. Skal man redigere må man dog kjøpe programvare.

Siden Android Market ikke har åpnet for salg i Norge må man foreløpig kjøpe kontorapplikasjoner utenfor Googles eget programarkiv.

Telefonen er svært rask, og føles i grunnen ikke mye tregere enn for eksempel Nexus One som vi testet tidligere i år. Dette til tross for at prosessoren på papiret skal være noe svakere. Her ligger nok mye av grunnen i lavere skjermoppløsning.

Her finner du vår test av Google Nexus One

Android har kommet svært langt på veldig kort tid. Systemet er blitt både enkelt og grafisk tiltalende, og det har også på kort tid blitt raskere enn så å si alle andre smarttelefonsystemer var et år eller to ut i levetiden.

Vi vil ha oppgavebehandler

Likevel reagerer vi på at midt i denne utviklingen mangler systemet et par nødvendigheter. I HTC Legend er det nemlig ingen form for forhåndsinstallert styring av flerprogramkjøringen.

Android skal i praksis styre flerprogramkjøringen selv, og på den måten sørge for at behovet for oppgavebehandling glimrer med sitt fravær. Dette hjelper lite når man opplever at programvare låser seg i bakgrunnen og ikke lar seg starte opp igjen.

Vi ble flere ganger nødt til å hente frem oppgavebehandler for å ta livet av gjenstridige applikasjoner som ikke lot seg avslutte.

I en perfekt verden finnes det kun programvare som virker. Inntil den tid kommer trenger vi en oppgavebehandler.

REFLEKSJON: Er mobilmarkedet ute av kontroll?

Enkelte bugs

Det er flere små og store bugs i programvaren på Legend, foreløpig. Vi forventer at disse blir løst i en fremtidig oppdatering. For de som er kjøpelystne nå kan vi nevne at den vi merket mest til var relatert til søking etter trådløse nett.

På denne typen telefoner er man på nett nærmest hele tiden, og for å spare penger på abonnement er det greit at telefonen bruker trådløst nett der den kan.

Når vi aktiverer trådløst nett på HTC Legend kobler telefonen fra det den måtte drive med hver gang den finner et trådløst nett. Det innebærer at samtaler blir brutt eller surfing via super-3G på T-banen kan bli avbrutt av telefonens forsøk på å fortelle deg at den har funnet et nettverk.

Dette er foreløpig fantastisk plagsomt, og vi løste det ved å skru av og på trådløst nett etter behov. Ikke helt optimalt, altså.

GUIDE: Hvorfor virker den ikke?

Relativt dårlig kamera

Kamerakvaliteten på HTC Legend er så som så. Den tar bilder i fem megapikslers oppløsning, men bildene blir ikke bedre enn det vi får ut av telefoner med 3 megapikslers kamera til halve prisen.

Batteritiden er også et moment som trekker ned for Legend. Med en oppgitt batteritid på 23 døgn skulle HTC Legend være i stand til å klare seg uten strøm mye lenger enn mange av konkurrentene.

I realiteten har vi sjelden hatt en sterkere følelse av å gå fra stikkontakt til stikkontakt.

Til sist

HTC Legend er en svært tiltalende telefon, og vi liker virkelig følelsen den gir i hånden. Dette er ikke HTCs flaggskip - HTC Desire kommer til butikkene om svært kort tid, men på materialsiden hadde Legend absolutt ikke gjort skamme på en slik tittel.

SNIKTITT: Rykende ferske HTC-smartinger

Den er rask, den er enkel å bruke og den vet alt om deg allerede fra du skrur den på. Ikke minst blir dette presentert på en fantastisk skjerm som sementerer kvalitetsinntrykket.

Programvaremessig føles den likevel litt uferdig. Det er slett ikke noe vi ikke kan leve med, men det er absolutt ting som burde vært luket ut før telefonen traff markedet.

Per i dag er det ikke så mange andre telefoner å velge i om man vil ha en Android-telefon med liknende spesifikasjoner. Google Nexus One er foreløpig betydelig dyrere i Norge.

Både HTC Hero og Samsung Galaxy Spica har oppgraderinger på vei og kan være rimeligere inngangsbilletter til Android 2.1.

Les hele testen av HTC Legend på Amobil.no

Les også disse sakene:

HELGEMORO: Vi tester mobilspill

GUIDE: Skal du kjøpe GPS? Sjekk her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.